Norrskensentusiasten Carl Bergstrand förklarar vad norrsken är.
Norrskensentusiasten Carl Bergstrand förklarar vad norrsken är. - Foto: Privat/Ali Lorestani/TT

Experten om norrsken: Varför uppstår de och när kan man se dem?

Det grönaktiga fenomenet som spelar sig ovan i skyn har länge lockat storpublik. Norrsken har den senaste tiden setts från norr till söder. För Nyheter24 förklarar norrskensentusiasten Carl Bergstrand vad norrsken är och varför de i dag är extra närvarande.


Carl Bergstrand, gotländsk norrskensentusiast, skapade Nordens största norrskensgrupp Norrsken Sverige på Facebook för drygt tio år sedan. Där har han sedan starten delat bilder och spridit kunskap bakom det färgsprakande ljusfenomenet som då och då blir synligt på himlavalvet.

Norrskensintresset tog fart när Carl Bergstrand flyttade till Umeå 2008 för att studera. Där fick han se himlen i norr skina upp i gröna magiska färger. Nyfikenheten kring fenomenet fick honom att börja söka fram all fakta om de mystiska norrskenen.

Det gjorde han på Nasas hemsidor, där det går att räkna ut olika prognoser för hur solvindarna vänder sig via olika diagram.

Norrskenet följde med Carl hem igen till Gotland

Till slut kunde Carl översätta svåra rymdtermer till egen, lättbegripligare terminologi. Carls första korrekta norrskensprognos gjorde han 2010.

– Sedan tog jag med intresset när jag flyttade tillbaka till Gotland. Jag trodde först inte att det skulle vara stor chans att se norrsken så långt söderut i Sverige. Men på Högklint, söder om Visby, uppenbarade sig ett norrskensutbrott, säger Carl Bergstrand till Nyheter24.

De första bilderna från natthimlens mäktiga och klargröna färger ovan Gotland blev sedermera starten till norrskensgemenskapen på nätet.

Vad är norrsken och varför uppstår norrsken?

Under vinterhalvåret uppstår ett fenomen då solen skickar laddade partiklar in i jordens atmosfär. Fenomenet kallas för norrsken eller aurora borealis. Fenomenet kan se ut som allt från en tunn dimma, likt ett penseldrag i himlen, till färgglada gröna stråk över himlavarvet.

– Det är när solen pumpar ut solvind med laddade partiklar som interagerar med jordens magnetfält som norrskens-processen drar igång. Solvinden ger sedan energi åt partiklar som rör sig snabbt in vår atmosfär och träffar atomer.

Carl Bergstrand förklarar att det är när atomerna återgår till sin normala balans som de ger ifrån sig energi, fotoner, som i sig förvandlar energin till det kraftiga grönaktiga skenet på himlen.

Det är specifikt när de energirika partiklarna kolliderar med molekyler och atomer i vår atmosfär som de avger sin energi och får atmosfärens partiklar att börja lysa. 

– Sen handlar mycket om tålamod för att vi ska ta del av fantastiska norrskensutbrott. När det magiska skenen väl är igång handlar det många gånger om tur för att vi ska hinna med att se de dansande norrskenen.

När kan man se norrsken?

Norrsken är frekvent förekommande i norr, men att det gröna skimret syns så långt söderut tillhör inte vanligheterna. Att många i de södra delarna fått uppleva norrsken har att göra med styrkan på solvinden, som de senaste norrskenstillfällena skickade flera omgångar med starkt laddad solvind.

Carl Bergstrand förklarar däremot att norrsken tekniskt sett är närvarande den mesta tiden av året, vilket vi många gånger inte kan uppfatta med blotta ögat.

– Himlen är inte tillräckligt mörk för att man ska kunna se norrskenet. Augusti är en bra månad för norrsken, men likaså är det goda chanser för norrsken runt höst- och vårdagjämningen, säger Carl Bergstrand och tillägger:

– Det är däremot de närmaste åren som kommer bli intressanta. År 2025 förväntas vi nå nästa solmaximum, vilket innebär solcykelns peak av aktivitet. Åren innan men även efter peaken brukar innehålla starkare utbrott och fler norrskenschanser.

Carl berättar att solens magnetfält vänds ungefär vart elfte år, vilket innebär att nordpol blir sydpol och vice versa. 

Är det fler norrsken i dag?

Att det är fler norrsken i dag beror helt sonika på att solen just nu är lite aktivare.

– Sen kan man även uppleva att det är fler norrsken i dag med tanke på det växande intresset. Under pandemin blev fler intresserade för outdoor-rörelsen och friluftsliv. Under den tiden växte Norrsken Sverige och det blev ett tydligt tecken att outdoor-rörelsen gifte sig väl med norrskensgruppen.

– Fler personer rörde sig ute och började se upp i skyn! I dag delas det otaligt många norrskensbilder på nätet vilket gör att fler intresserar sig och gör sig redo för att ta igen missade norrskenstillfällen. 

I Stockholm samlades flera personer och såg det grönaktiga norrskenet. Foto: Ali Lorestani/TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!