Det finns flera hälsofördelar med att ha växter hemma – minskade stresskänslor är en av dem
Det finns flera hälsofördelar med att ha växter hemma – minskade stresskänslor är en av dem - Foto: Pexels

6 hälsofördelar med att ha växter hemma

Att ha växter hemma har många hälsofördelar på människan. Nedan listar Nyheter24 sex stycken fördelar med att bo med plantor och att vistas nära växter.


I en studie delades människor in i två grupper, en grupp fick plantera om en växt och den andra gruppen fick göra en kort datorbaserad uppgift.

Efter grupperna utfört varsina uppgifter tittade forskarna på deltagarnas hjärtslag och blodtryck, sedan fick de byta uppgift.

Det visade sig att alla kände sig mer avslappnade och hade ett lägre blodtryck efter att ha planterat om växten, vilket TIME var först att rapportera om.

Minskar stress

Uppgiften som grupperna fick göra på datorn gjorde att deltagarna kände sig obekväma och alla deltagare fick högre blodtryck.

Testet utfördes av fyra forskare i Sydkorea vid Chungnam National University. Det var 24 män som alla var i 25-årsåldern som genomförde testet.

När testet med männen slutförts kunde forskarna visa på att plantor minskar människors fysiska och psykiska stress.

Skapar skärpt koncentrationsförmåga

Plantor kan även skapa skärpt koncentrationsförmåga. I en studie som utfördes på grundskoleklasser fick olika klasser sitta i olika klassrum. Klassrummen hade antingen växter, plastväxter, bilder på växter eller inget av ovanstående.

Efter att ha undersökt elevernas hjärnor kom man fram till att endast den klass som varit i samma rum som de levande växter hade skärpt koncentration och uppmärksamhet.

Har en läkande förmåga

Plantor har även en läkande förmåga på människan. Att ha plantor hemma snabbar på ens läkningsprocessen om man är sjuk, skadad eller just genomgått en operation. 

Stärker ditt välmående

Plantor kan även skapa ökat välmående och glädje hos människor. Efter undersökningar med människor som vistas med växter har forskare kommit fram till att växter kan ta bort jobbiga känslor hos människor och ge större tillfredsställelse till livet. Plantor som är gröna och lila är mest effektiva.

Ökar din produktivitet

Man blir även mer produktiv av att ha nära kontakt med växter. Ytterligare en undersökning på elever visade det sig att elever som satt brevis en växt i en lärosal var 12 procent mer produktiva än de studenter som inte satt bredvid en planta.

Ger inre harmoni

Slutligen så kan plantor i hemmet skapa en inre harmoni hemma. En studie visar att människor som har växter hemma hos sig upplever färre symtom av depression och ångest än människor som inte har växter hemma, skriver TIME.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!