Samet Yüce är matematikstjärnan som gått vidare till semifinal i Talang 2023.
Samet Yüce är matematikstjärnan som gått vidare till semifinal i Talang 2023. - Foto: Nyheter24 och Skärmavbild/TV4/Talang

Mattesnillet Samet, 15, chockade alla i Talang – här testar Nyheter24 honom

Samet Yüce är matematikstjärnan som gått vidare till semifinal i Talang 2023. I en intervju med Nyheter24 visar mattegeniet Samet, 15, sina imponerande kunskaper i huvudräkning.


Mattesnillet Samet Yüce, 15, går i första ring på gymnasiet men ligger många steg före i matematiken. Han var bara några år gammal när han lärde sig räkna matte, och blev snabbt skicklig. 

– Det var säkert när jag var ungefär fyra eller fem. Det var inte då jag inte insåg att jag var bra direkt, men det var då jag började räkna matte, berättar Samet för Nyheter24

Här kan du läsa om minnesmästaren Jonas von Essens bästa tips inför provet

Nyheter24 testar Samets kunskaper i huvudräkning

Hans familj brukade ge Samet kluriga mattefrågor, och chockades av hur snabbt han kunde räkna ut dem. 

– De var väldigt imponerade för jag kunde räkna ut väldigt snabbt. Sen så tränade jag mer avancerade saker och blev bara bättre och bättre. Sen så märkte jag att andra människor kan inte bara räkna ut sånt här. 

Samet var även med i talangjakt i skolan där han tävlade i just huvudräkning, och där tappade till och med hans mattelärare hakan. 

– Då var det en chock, ingen förstod hur jag kunde räkna ut så snabbt. Men jag sa att jag gjorde det på min egen sätt. Jag tror att matteläraren blev lite arg. Han blev lite avundsjuk, säger Samet med ett skratt. 

Mattegeniet Samet Yüce, 15, tävlar i Talang 2023

I Talang 2023 fick hela svenska folket se Samet göra sin galna huvudräkning på en scen när han visade upp sina imponerande kunskaper. Med fyra ja från den golvade juryn gick han vidare till semifinalen som äger rum 10e mars. 

Nyheter24 passade på att testa Samets sjuka kunskaper i huvudräkning. Se det i klippet ovan! 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!