Jonas von Essen ger sina bästa tips för att minnas det du pluggar på inför provet.
Jonas von Essen ger sina bästa tips för att minnas det du pluggar på inför provet. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och Janerik Henriksson/TT

Så minns du allt inför provet – Jonas von Essens bästa tips: "Stor effekt"

Ska du plugga inför ett prov eller en tenta? Då finns det faktiskt användbara knep att ta till för att komma ihåg all information och kunskap. Minnesmästaren Jonas von Essen delar med sig av sina bästa tips i en intervju med Nyheter24.


Vi har alla varit där. Ett prov eller en tenta stundar och vi behöver se till att vi lägger så mycket kunskap och information på minnet som möjligt.

Men inte sällan slutar det med att man sitter där och får hjärnsläpp, trots att man tycker att man pluggat. Så hur gör man för att undvika den här situationen och vad ska man göra för att öka chanserna att minnas det man läst?

– Ett väldigt stort problem är att man pluggar väldigt mycket på väldigt kort tid, till exempel dagen före provet. Det är ett ganska säkert sätt att försäkra sig om att man kommer glömma bort det mesta, säger Jonas von Essen, som är tvåfaldig världsmästare i minne, till Nyheter24.

Här hittar du Jonas von Essens superknep för att aldrig glömma någons namn.

Hur pluggar man så att man minns inför provet?

Hjärnan behöver nämligen tid för att minnas, konstaterar Jonas von Essen. 

– Då menar jag inte att man behöver lägga ner jättemycket tid på att plugga, utan att man behöver sprida ut det man ska lära sig på en lite längre tidsperiod. Det är det som gör att hjärnan fattar att "okej, det här är information som kommer tillbaka med några dagars mellanrum, då är det någonting jag ska komma ihåg en längre tid". 

Men hur ska man då göra, mer specifikt, när man lägger upp plugget?

– Det finns speciella repetitionsmönster, som på engelska kallas "spaced repetitions", som är vetenskapligt framtagna och som anger när man borde repetera informationen för att få så stor effekt som möjligt. Det handlar i grund och botten om att ha längre och längre intervaller mellan varje repetition, säger von Essen och fortsätter:

– Så man kanske börjar plugga på dagen, sedan repeterar man informationen senare på kvällen, därefter dagen efter och sedan tre dagar senare, en vecka senare, och så fortsätter man så. Då minns man det väldigt länge.

Läs om Jonas von Essens vinst i Postkodmiljonären här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför blir du trött av dina allergitabletter – enligt experten

15 Mar, 16:27

Malexandermördaren Jackie Arklöv överklagar till Högsta domstolen • Kritiserar hovrättens utredning

16 Feb, 16:17
Malexandermördaren Jackie Arklöv har överklagat Göta hovrätts dom. Det var i januari som hovrätten rev upp tingsrättens beslut om att tilldela Arklöv ett tidsbestämt straff. Nu menar hans advokater att "det finns ett tydligt behov av vägledning från Högsta domstolen".

Populära soppan hotad: "Något som inte stämmer"

29 Jan, 11:17
Det kan dröja innan man kan tillaga ärtsoppa. Ny skörd visar nämligen att ärtan förändrats.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

5 Jan, 17:15
Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.

Förvarade döda sambon i frysen – mannens liv innan kvinnan hittades: "Värre och värre"

12 Sep 2023, 13:24
Den 57-årige mannen som förvarade sin döda sambo i en frysbox har dömts till 3,5 års fängelse. Under de fem år som kvinnans kropp låg i frysen levde mannen ett ensligt liv där han ljög för anhöriga, plockade ut hennes pension och höll sig undan. – Jag tappade kontrollen över mig själv, har han sagt i förhör.

Allsvenska spelarlöner 2023: Han tjänar överlägset mest i Malmö FF

11 Sep 2023, 16:15
Malmö FF är Sveriges mest framgångsrika klubb med hela 22 SM-guld. Klubben har även varit frekventa i europaspel de senaste åren. Men vem tjänar egentligen mest i den skånska klubben? Det har Nyheter24 tagit en närmare titt på.