Efter prisrusningen åker svenskar till Norge för att handla billigare mat.
Efter prisrusningen åker svenskar till Norge för att handla billigare mat. - Foto: Erik Johansen/NTB/TT/Aas Erlend/NTB

Nu reser hungriga svenskar till Norge för mat: "Alla drabbas"

Allt fler svenskar åker till Norge för att handla mat och mätta magarna. Detta på grund av de stigande livsmedelspriser som slår hårt mot svenska folket.


Nu väljer allt fler svenskar att åka över till Norge för att fylla kassarna och handla billigare mat samtidigt som prisuppgångarna i Sverige fortsätter. Det är bland annat frukt och grönt som är billigare på andra sidan gränsen, rapporterar P4 Värmland.

Matpriserna i Sverige har ökat 21 procent under perioden juli 2021-januari 2023. Motsvarande siffra i Norge är 9 procent, enligt SEB:s rapport. 

Fler svenskar vallfärdar till norska gränsen

I Anders Fjellstads matbuik i norska Örje, nära svenska gränsen, har försäljningen av frukt och grönt ökat med 14 procent sedan årsskiftet. Han berättar till kanalen att det är svenskarna som står för ökningen.

– Det är väldigt 'skoj', som det heter på svenska, att jag hör mycket mer svensktalande dialekter i butiken än i fjol, och det är mycket mer okända människor som kommer över, säger Anders Fjellstan till P4 Värmland.

I butiken finns även en svensk kund som bor i Årjäng i Värmlands län som ligger cirka 30 kilometer ifrån norska gränsen. Hon berättar till radion att hon köpt grönsaker och blöjor till sina barn i butiken. 

Inflationen slår hårdast mot barnfamiljer

Grönsaker, barnmat och blöjor är några av de produkter som ökat mest i pris. Det är framförallt barnfamiljer som drabbas hårt av inflationen.

Förste vice riksbankschef Anna Breman berättade under Falkenbergs Näringslivsdagar under onsdagen att en typisk barnfamilj möter en inflation på nästan 17 procent i dagsläget:

 – Alla drabbas av hög inflation. Men ju högre inflation, desto större är skillnaderna mellan olika hushåll. En typisk barnfamilj möter inflation runt 17 procent i dagsläget att jämföra med genomsnittet som är ca 12 procent, mätt som KPI. En låg och stabil inflation gynnar alla och gör att skillnaderna mellan hushållen minskar, säger Anna Breman.

/
Mat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!