Stockholm

Systembolagets nya regel – så blir ändringen i butikerna

I år blir det krav på att vin ska ha innehållsförteckning något som i dag inte är obligatoriskt.
I år blir det krav på att vin ska ha innehållsförteckning något som i dag inte är obligatoriskt. Foto: Christine Olsson/TT/Fredrik Sandberg/TT

I slutet av året kommer Systembolagets kunder mötas av en ny syn i vinhyllorna. Då ska nämligen alla viner vara märkta med en innehållsförteckning som visar exakt vad dryckerna innehåller.


Läs mer

I år blir det krav på att vin ska ha innehållsförteckning något, som i dag inte är obligatoriskt, det enligt en EU-förordning, rapporterar Sveriges Radio. Innehållsförteckningen ska deklarera både innehåll och näringsfakta.

Nyhetskanalen menar att det funnits en oro hos flera vinproducenter att den nya regeln ska göra att kunder väljer bort deras viner, vilket Systembolaget inte håller med om.

"Systembolaget ser positivt på den nya regeln. Vår uppfattning är att även producenter och leverantörer ser positivt på detta genom att det blir mer transparens och tydlighet kring innehållet", skriver Systembolagets presskontakt i ett mejl till Nyheter24.

Då gäller Systembolagets nya regel

Enligt svensk och internationell lagstiftning behöver inte producenterna ange någon innehållsförteckning för alkoholhaltiga drycker över 2,25 procent.

Men från och med den 8 december i år ska alltså vin som produceras ha en innehållsförteckning. Vin och aromatiserade vinprodukter som däremot framställts och märkts före 8 december 2023 är undantagna från kravet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.