Unga använder läppbalsam för att berusa sig när de festar
Unga använder läppbalsam för att berusa sig när de festar - Foto: Stella Pictures/Pexels

Läppbalsamet hjälper unga att berusa sig: "Inte olagligt"

Ett läppbalsam som går att köpa på livsmedelsbutiker har unga nu börjat använda som ett berusningsmedel när de festar. Om läppbalsamet används på ett sätt som de inte är tänkt för, kan det skapa en känsla av att vara hög.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Festa är något som ungdomar har gjort länge. Att gå ut och dansa, dricka alkohol och träffa nya människor brukar många förknippa med just fest.

Men nu har även “partydroger” blivit en större del i ungas festvanor och något som många starkt förknippar med festligheter.

Nu har ett ny läppbalsamtrend börjat sprida sig på nattklubbar både i Sverige och utomlands, ett läppbalsam som går att köpa på vanliga livsmedelsbutiker. Om preparatet används på ett sätt som de inte är tänkt för, kan det skapa en känsla av att vara hög, och unga använder det därför som berusningsmedel.

Går att köpa på matbutiker

Eftersom läppbalsamet är en helt vanlig produkt som går att köpa vilken butik som helst är den väldigt lätt att få med sig in på nattklubbar och barer och använda där för att känna sig hög.

Får unga att bli höga

Preparatet är Bert’s Bees läppbalsam med pepparmintsdoft. Om man smörjer läppbalsamet på sina ögonlock ska det skapa en känsla av att vara hög och förstärka den berusande känslan man redan har i kroppen.

Många ungdomar gör detta trenden och att "Beezing eller Beeza" har nu spridit sig över sociala medier.

Inte olagligt att göra

Helena Boström Thomas som är presstalesperson på polisen i Stockholm skriver i ett mejl till Nyheter24 att det inte är olagligt att lägga läppbalsam på ögonlocken, men huruvida det är farligt hänvisar hon till andra aktörer.

Malin Pettersson som är kommunikationschef på Södertälje sjukhus i Stockholm berättar för Nyheter24 att de aldrig hört talas om detta fenomen innan, inte heller på akutmottagningen på sjukhuset har man hört talas om det.

Så farligt är det

Nyheter24 har varit i kontakt med Beroendecentrumet i Stockholm. Vi frågade huruvida det är farligt att "beeza" eller om det är giftigt för kroppen att använda läppbalsamet som ett berusningsmedel.

Jonna Engwall är kommunikatör på Beroendecentrum i Stockholm och hon säger till Nyheter24 att de inte vet något om läppbalsamet och hur det används ännu.

– Vi har än så länge ingen nämnbar erfarenhet av ”den nya drogen” och kan därför inte uttala oss just kring detta, säger Jonna.


/
/