Sandra tipsar djurägare om vanligaste felet många gör när deras husdjur sprungit bort
Sandra tipsar djurägare om vanligaste felet många gör när deras husdjur sprungit bort - Foto: Privat/Pexels

Vanligaste felet många gör när ens husdjur är borta: "När man är ute och letar..."

Nyheter24 intervjuar beteendeutredaren för hund och hundpsykologen Sandra Fransson om vad man absolut inte ska göra om ens husdjur sprungit bort.


Sandra Fransson är 28 år och utbildad beteendeutredare för hund, hundpsykolog och hundinstruktör och driver företaget Trail Buddies. Sandra har tillsammans med sin spanska gatuhund Samson tränat sök och är nu experter på att söka upp bortsprungna husdjur.

Samson är en ID-hund

Samson är en så kallad ID-hund och kan söka av områden i flera timmar och kan hitta i stort sett vad som helst. Han har ett gott luktsinne och kan följa alla typer av spår. Han har hjälpt massvis med katter, hundar och hästar att komma hem igen. Men Samson kan även leta upp kaniner, fåglar och sköldpaddor.

I en intervju med Nyheter24 berättar Sandra det vanligaste misstaget många gör när deras djur sprungit bort.

Felet många gör när ens djur sprungit bort

När ens djur inte kommit hem eller springer bort är det vanligt att man grips av panik. Många blir otroligt oroliga för sitt djur och allt man vill är att familjemedlemmen ska komma hem igen.

Ett vanligt fel många gör är enligt Sandra att de ger sig ut direkt och börjar ropa efter sitt djur.

– Många har en tendens att ropa när man är ute och letar. Då ropar de lite överallt och ingenstans. Ropar man medan man går ska djuret först uppfatta att det är du och sen komma dit, säger Sandra och fortsätter:

– Men om du rör dig och ropar samtidigt kommer du ha hunnit förflytta dig 500 meter till djuret kommer fram till första platsen och då är du inte längre där och djuret kan inte se dig. Att köra och ropa medan man kör runt är också en dålig idé, säger Sandra till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!