Bezalel Smotrich, här till höger om sin chef Benjamin Netanyahu. Foto från slutet av januari.
Bezalel Smotrich, här till höger om sin chef Benjamin Netanyahu. Foto från slutet av januari. - Foto: Ronen Zvulun/pool/AP/TT

Högerextrem minister: "Finns inga palestinier"

Den nya israeliska regeringen visar sin extremistiska sida, enligt palestinska ledare. Reaktionerna kommer efter ett israeliskt ministerutspel om att palestinierna är ett "påhittat folk".


— Det finns inga palestinier, eftersom det inte finns något palestinskt folk, sade Bezalel Smotrich, israelisk finansminister och ledare för högerextrema Religiös sionism, i Paris i söndags.

Han syftar på en världsbild som är vanlig bland israeliska bosättare, att det inte fanns någon tidigare befolkning med legitima anspråk på det område som nu utgör Israel, Västbanken och Gazaremsan.

Palestina "tomt"

Arabiska krafter har "hittat på ett folk", enkom "för att bekämpa sioniströrelsen", alltså den judiska nationalism som var en av grundbultarna när nationen Israel grundades efter andra världskriget.

— Dessa uppviglande uttalanden är samstämmiga med tidiga sionisttalesätt som "ett land utan folk för ett folk utan land", svarar Mohammad Shtayyeh, premiärminister i den palestinska regering som har sitt säte i Ramallah på Västbanken.

Talesättet har daterats till 1800-talet, och en då gryende rörelse som försökte framställa den historiska regionen Palestina som "tom", alltså utan befolkning med rätt till marken.

Omstridd minister

Uttalanden som Smotrichs är inte ovanliga inom extrema israeliska kretsar som rörelsen Religiös sionism. Däremot har de sällan gjorts på ministernivå, och Shtayyeh tar dem som "slutgiltigt bevis för den extremistiska, rasistiska sionistideologin inom den nya israeliska regeringen".

För att åter kunna ta makten förra året såg sig Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tvungen att ta in ultranationalistiska och högerextrema krafter i regeringen.

Smotrich har hela tiden varit en av de mest omstridda ministrarna, och anses med sina utspel ha spätt på våldsspiraler på Västbanken.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!