Här är varorna som svenskarna slutat köpa i inflationen.
Här är varorna som svenskarna slutat köpa i inflationen. - Foto: Anders Wiklund/TT/Fredrik Sandberg /TT

Här är varorna som svenskarna slutat köpa i inflationen

Kvittot blir längre och matkassarna dyrare. Svenskarna handlar annorlunda jämfört med tidigare. Det finns vissa livsmedel som vi fortsätter köpa – medan andra ratas.


Det råder pressat läge för svensk ekonomi och matpriserna är högre än någonsin. Trots att många svenskar upplever att plånböckerna är tunnare än någonsin så väljer flera att fortsatt konsumera och unna sig, det visar statisk från Svensk Dagligvaruhandel, rapporterar Expressen.

Svensk Dagligvaruhandel såg att svenskarna i större utsträckning väljer lågpriskedjor och kampanjvaror samt sonderar mellan matbutikernas extrapriser, jämförelsevis med för ett år sedan. 

Matvarorna svenskarna väljer bort

I fjol ökade priserna på livsmedel och alkoholfria drycker med 11,3 procent, enligt Statistikmyndigheten. Samtidigt väljer fler svenskar bort ägg, tvål och mejeriprodukter. Vi väljer även bort ekologiska livsmedel.

Men det är däremot en kategori som sticker ut som svenskarna fortsatt väljer att frossa i – nämligen godis och glass.

– Jag tror att det handlar om att i dystra ekonomiska tider så fattar man beslut om stora saker man behöver spara på: resor, restaurangbesök, man väljer att inte renovera. Men man behöver fortfarande unna sig saker i vardagen, säger Emma Hernell, vd för Handelns utredningsinstitut (Hui) till Expressen.

Livsmedlet som tycks vara opåverkad av inflationen

Till tidningen berättar Emma Hernell vidare att det Hui däremot ser är en mycket mer prismedveten konsument som byter dyrare kedja mot billigare. Emma Henrell tror även att svenskarnas fortsatta godissug är att sötsakerna tycks vara opåverkade av inflationen.

– Relativt sätt så kanske man tycker att godiset är billigt i förhållande till grönsaker där priserna stigit så mycket, säger hon till Expressen och tillägger:

– Det jag tycker är anmärkningsvärt är att även köttkonsumtionen går upp, prisökningen till trots, och kanske är det att den här hälsotrenden vi sett i ett par år är lite bruten. Vi köper mindre ekologiskt, äter mer kött, kakor och chips, och glassförsäljningen ökar också. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.