Öl är en dryck som har funnits i tusentals år och är en av de mest populära dryckerna i världen
Öl är en dryck som har funnits i tusentals år och är en av de mest populära dryckerna i världen - Foto: Heiko Junge/NTB/Stian Lysberg Solum/NTB

Ölen är hotad – munkarna lämnar bryggeriet

Öl är en dryck som har funnits i tusentals år och är en av de mest populära dryckerna i världen. Men nu hotas bryggerier på grund av en tradition som kan ha nått sitt slut.


Öl är en dryck som har en speciell plats i många människors hjärtan. Den kan vara en symbol för gemenskap, avkoppling och njutning.

Drycken kan vara enkel eller komplex, mild eller kraftfull, men oavsett vilken typ av öl man föredrar så är det en dryck som har en lång och fascinerande historia.

Är trappistöl en av dina favoriter? Då är du kanske inne på de sista dropparna – då den ölvarianten är hotad.  

Statusen går förlorad när entreprenörer tar över

Den världskända ölen som är känd för sin höga kvalitet och karaktäristiska smakprofil, har bryggts av munkarna i norra Belgien, men i dagsläget utövar få belgier den katolska tron, skriver Expressen.

För att bli kallad trappistöl ska det vara bryggt i ett kloster av munkar som tillhör trappistorden. När bryggerier tas över av privata entreprenörer förlorar tillverkarna sin trappisstatus.

Nyligen förlorade bryggmästaren "Achel" i Belgien sin status när tillverkningen togs över av en privat entreprenör, skriver The Guardian. Till tidningen säger en av munkarna på bryggeriet, Broder Benedikt, att han är orolig för de flesta munk-samhällena.

Trappistöl från Belgien. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Kostsam framställning av trappistöl: "Vem bryr sig?"

Till The Guardian säger den belgiska ölexperten Sofie Vanrafelghem att hon ser det hela med ro. Hon menar att munkar från andra länder kan tänkas komma till Belgien de kommande åren för att brygga öl och därmed bevara trappisstatusen.

Hon säger till The Guardian att trappistbryggerier inte är styrda av vinst även om framställningen är kostsam:

– Om de tar extra lång tid för att göra en perfekt öl, vem bryr sig?

Här kan du läsa fem grejer du kan göra på öl.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.