Emmy Häggkvist stammar upp palettblad till ett vackert träd.
Emmy Häggkvist stammar upp palettblad till ett vackert träd. - Foto: Privat

Så gör du ett träd av dina palettblad – vårens färgsprakande favorit

En växt som är enkel att odla är palettblad. Den växer snabbt och kan behövas planteras om flera gånger. Har du gröna fingrar så kan du även göra om din buske till ett träd. Så här får du din stickling till ett vackert miniträd.


Palettblad är en färgstark och dekorativ växt som ofta används för att ge liv och färg till trädgårdar och hem. Dess unika bladform och färgsättning gör den till en populär favorit bland trädgårdsentusiaster, och den är enkel att odla och sköta om.

Men har du någon gång testat på att stamma upp ett palettblad till ett träd? En som har hemmet fullt av flera vackra miniträd är odlingsentusiasten Emmy Häggkvist.

Hon kommer från en odlingsintresserad familj, där hennes pappa bland annat tävlar i Chiliodling och odlar över 500 sorters chili. Tillsammans driver de Facebookgruppen "Växtljus för hobbyodlare", som i skrivande stund har över 19 000 medlemmar.

Emmy Häggkvist om sin odlingskärlek: "Kry för krukväxter"

Emmy berättar vidare att hennes odlingsintresse tog fart för fem år sedan då hon fick sitt första palettblad. Samtidigt fick hon en större lägenhet med balkong, vilket gav mer odlingsmöjligheter.

Efter att hon började publicera färgstarka bilder och växttips på hennes Instagram Colecolada fick hon gott gehör, och följarskaran som önskar få ta del av Emmys odlingstips växte fort.

– Jag har blivit lite som Kry för krukväxter känner jag. Men jag älskar det, det är så kul att kunna dela med sig och se andra lyckas, säger Emmy Häggkvist till Nyheter24.

Emmy Häggkvist stammar upp palettblad. Foto: Privat

För de som är sugna att börja med att plantera om krukväxter och odling anser Emmy att palettblad är en bra första början att utforska.

– De är otroligt lätta att föröka från sticklingar och de växer väldigt snabbt sig stora. Dör en, då kan du enkelt skaffa dig en ny och börja om. Det är också roligt att det finns så många sorter, då kan man samla lite olika beroende på vilka färger man gillar. Det finns kolsvarta sorter till gräddigt rosa, det finns något för alla.

Emmy berättar att det däremot tar lite tid att göra ett träd då du ska klippa ofta och det ska bildas nya toppar för att få den där buskiga runda kronan. 

Det går att forma och toppa trädet på flera sätt. Foto: Privat

Därför är en snabbväxande, tålig sort med "lagom" stora blad bra. Alla palettbladsorter funkar, men "China rose" är den sorten hon rekommenderar att man börjar med.

– Mitt äldsta träd är tre år, så det kan leva i många år. Jag har alla mina palettblad i söderläge, då blir de som färggladast men de trivs i alla lägen i fönster så länge de får mycket ljus. I början kan de brännas lite om de inte är vana vid stark sol, men de vänjer sig snabbt.

Skötselråd för palettträd och buske

Använd alltid kruka med fat så överflödigt vatten alltid kan rinna ut, då rötterna gillar inte att stå i vatten. Plantera sedan i porös jord så att rötterna får bra med syre, Emmy använder jord blandat med perlite.

– Ställ palettbladet så ljust du kan, de färgar ut i mycket ljus och sol. Vattna ofta på vår och sommar då de är väldigt törstiga och ge lite näring i vattnet ungefär varannan vecka. Plocka alltid bort blommor om bladet börjar blomma, de tar energi från plantan och bladen kan tappa sin fina färg och form. 

Palettblad växer väldigt snabbt, och det tar ungefär tre månader från första klippet tills det börjar se ut som ett träd om du har en snabbväxande sort. 

Toppa rätt för att få en fin trädkrona. Foto: Privat

Lista: Så stammar du upp ett palettbladsträd

  1. Välj ett skott med så rak stam som möjligt. Stick ned sticklingen i jord i en kruka om cirka 15 diameter, och vattna väl. Bind upp din stickling längst en pinne för att få den att hålla sig rak.
  2. När du har den höjd du önskar, klipper du av toppen över ett bladpar och plockar sedan bort resten under. Toppa alltid över ett bladpar, vid bladparet kommer sedan två nya toppar upp. 
  3. Vid träd, toppa först där du vill att din trädkrona ska börja och ta sedan av blad längst stammen. Ska du göra en buske så toppa längst ner istället så att du får toppar snabbt längst ner vid stammen.
  4. Snurra på palettbladet så att alla sidor får lika mycket sol och ljus, då får du en jämn krona.
  5. Toppa tätt och ofta, på så vis bildas fler och fler toppar och tillslut har du en buskig palett full av grenar och blad. Klipp till önskad rund form när du får den buskigare. Knepet är att inte vara rädd för att toppa trädet ofta och då ganska mycket.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!