C More får inte varumärkesskydda "Likea".
C More får inte varumärkesskydda "Likea". - Foto: Jessica Gow/TT/Cmore

Ikea vinner fejden mot C More – måste byta namn på populära serien

C More ville varumärkesskydda dramaserienamnet “Likea”. Något som Ikea snabbt satte stopp för. De ansåg att namnet har en ”hög grad av visuell och fonetisk likhet” med deras varunamn. Vilket även Patent- och registreringsverket​ höll med om.


Streamingtjänsten C More har en dramaserie som heter “Likea”, ett namn som de ville varumärkesskydda. Något som Ikea reagerade starkt på, då de ansåg att det fanns en slående likhet mellan namnen Ikea och "Likea", skriver Aftonbladet.

Ikea får rätt

Enligt en invändning i fallet till Patent- och registreringsverket, PRV, menade Ikea på att ”Likea” använder sig av deras väl inarbetade märkesnamn och menar att det föreligger ”hög grad av visuell och fonetisk likhet”.

Något som möbeljätten nu får rätt i och C mores registrering hävs.

C More menar att serien uttalas "Lajka"

C More håller inte med om att namnen lätt kan förväxlas. De anser att ingen kommer tro att det finns koppling mellan varuhuset och serien, de hävdar även att seriens namn uttalas “Lajka”.

Streamingjätten har nu två månader på sig att överklaga beslutet till domstol. PRV menar att det inte går att registrera ett varumärke, om det liknar andra företagsnamn. De uttrycker även att bokstaven ”L” inte skiljer de två namnen tillräckligt mycket åt. 

C Mores kanalchef

Jens Håkansta som är kanalchef på TV4 och C More säger till Aftonbladet att man nu tar det vidare.

– Serien Lajka är en komediserie om influencervärlden. Vår hållning har varit att namnet inte går att förväxla med möbelföretaget. Vi får titta på hur vi tar det här vidare, skriver Jens Håkansta i ett mejl till Aftonbladet.

Aftonbladet har även sökt Ikea som anser att de inte har något mer att tillföra.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.