Expert avslöjar: Bästa och sämsta tiden att sova på ett flygplan
Det finns faktiskt olika tidpunkter då det är bättre eller sämre att sova under sin flygning. - Foto: Pexels

Expert avslöjar: Bästa och sämsta tiden att sova på ett flygplan

Är du den som somnar så fort du installerat dig i din plats på flyget? Då kan det vara bra att tänka om då det faktiskt finns tidpunkter som är bättre lämpade för att sova eller hålla sig vaken.


En av de första sakerna människor gör när de sätter sig på sin plats i flyget är att antingen somna nästan på direkten eller börja sträck kolla någon serie. 

Att flyga kan vara rätt så långtråkigt, speciellt om man har en lång resa framför sig. Nu berättar en expert om varför det kan vara en dålig idé att somna innan planet ens hunnit lyfta.

– Det beror på vilken tidszon du går in i berättade Rachel Beard, sömnvårdschef på A.H. Beard's Sleep Wellness Center till news.com.au och fortsätter:

– Så fort du sätter dig på flyget, justera dina klockor till din destinations lokala tid och sov som du skulle göra där.

– Det kan vara frestande att stanna uppe och titta på film, men om du tittar på klockan och ser att det är två på morgonen där din destination är, är det förmodligen en bra idé att sova, säger hon till tidningen.

Då ska du undvika att sova

Beard säger att hon skulle undvika att sova såvida det inte är inom sovtimmarna för den tidszon du går in i. Enligt henne kan det också vara bra att ha detta i åtanke när man äter och dricker både på och före flyget.

– Om du är på väg att ha en massiv förändring av tidszonen skulle det vara bäst att undvika koffein och en stor, tung måltid innan du ska sova - även om det är vid en normal tid i din hemtidszon, säger hon. 

När det kommer till hur länge du ska sova på ett flyg, anser Beard, även om det återigen handlar om destinationens tidszon, att man alltid bör sova runt sju till nio timmar totalt inom en 24-timmarsperiod.

– Även om det är bäst att sova i ett sträck, kan du också använda tupplurar för att kompensera för sömnen och förhindra att du hamnar i ett underskott för dagen," säger hon.

– Så om du, även efter dina bästa ansträngningar, fortfarande inte kan få en vilsam sömn på planet så är en tupplur på din destination också ett smart alternativ.

Expertens bästa sovtips

  • Bär en ögonmask för att minimera ljuset.
  • Ta med brusreducerande hörlurar för att skapa en tyst miljö
  • Läs en bok istället för att titta på film. Att läsa hjälper att undviak dygnsrytmstörningar från det blå ljuset.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!