Ett kvinnligt vårdbiträde misshandlade en 80-årig demenssjuk kvinna.
Ett kvinnligt vårdbiträde misshandlade en 80-årig demenssjuk kvinna. - Foto: Bertil Persson/Helsingborgbild/TT/Fredrik Sandberg/TT

Demenssjuk 80-åring misshandlades av kvinnligt vårdbiträde: "Kastade gamla tanten i golvet"

I förra året misshandlade ett vårdbiträde en boende på ett äldreboende i Göteborg. Hon hävdar i förhör att hon agerade i nödvärn. Tingsrätten dömer kvinnan för misshandel.


Det var i fjol som den 80-åriga omsorgstagaren var bosatt på ett äldreboende på Hisingen i Göteborg som misshandeln ägde rum, rapporterar Göteborgs-Posten.

Den äldre kvinnan var bosatt på äldreboendet på grund av långt framskriden alzheimersjukdom. En kväll var hon enligt personalen orolig och var i köket för att titta bland olika föremål. Då plockade hon ut fyra tallrikar ur en diskmaskin som inte hunnits tömmas.

Kvinnliga vårdbiträdet gick till motangrepp

Tidningen skriver att när det gjordes försök att återställa ordningen i köket blev den boende arg och träffade en av de anställda med ett slag. Det kvinnliga vårdbiträdet gick emot alla regler och gick till motangrepp.

– Hon slog NN på armen och axeln. Hon höll henne i håret och ruskade. Jag pratade mycket med henne men hon var som en annan människa och hörde mig inte. Hon fortsatte och fortsatte och kastade den gamla tanten i golvet, säger vårdbiträdets kollega i utredningen.

I förhöret vittnar vårdbiträdets kollega att han inte inte kunde urskilja om det kvinnliga vårdbiträdet utdelade ett slag med öppen eller stängd hand. 

– Sen fick vi använda en lift för att få upp NN från golvet. Vi var totalt fyra kollegor som hjälptes åt att ta henne till sängen, säger vårdbiträdets kollega.

Den demenssjuka kvinnan avled på grund av sin sjukdom under den pågående polisutredningen.

Tingsrätten dömer vårdbiträdet för misshandel

Det kvinnliga vårdbiträdet har förnekat misshandeln och berättar i förhör att hon pratat lugnt med den 80-åriga kvinnan men att hon tvingades putta bort kvinnan. Detta efter att hon själv ska ha träffats av ett knytnävsslag och sparkar på smalbenet.

Vårdbiträdet menar att hon agerat i nödvärn. Trots detta dömer tingsrätten henne för misshandel, utifrån kollegornas vittnesmål och de journalanteckningar som beskriver vårdtagarens skador.

Domstolen menar att straffvärdet motsvarar ett kortare fängelsestraff, men eftersom vårdbiträdet fått sparken stannar påföljden vid 60 dagsböter om 250 kronor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!