7 vackra trädgårdar att besöka i Stockholm.
7 vackra trädgårdar att besöka i Stockholm. - Foto: Michel Spingler/AP/Jurek Holzer/TT

Guide: 7 vackra trädgårdar i Stockholm – perfekt utflyktsmål

Stockholm är inte bara en pulserande storstad, utan också hem för många vackra trädgårdar som blommar upp under våren och sommaren. Från kungliga slottsträdgårdar till gröna oaser mitt i staden.


Våren är här och med den kommer också en explosion av färger och dofter i Stockholms trädgårdar.

Efter en lång och kall vinter är det extra härligt att promenera bland blomstrande träd och växter för att njuta av naturens skönhet mitt i storstadens brus. 

Rosendals Trädgård på Djurgården

Rosendals Trädgård är en ekologisk trädgård som är öppen året runt. Trädgården är fylld med blommor och grönsaker som odlas på plats.

Det finns också ett trädgårdskafé och en butik som säljer ekologiska produkter. 

Rosendals Trädgård. Foto: Claudio Bresciani / TT

Trädgårdar i stockholm – Drottningholms slottsträdgård

Det här är en av Sveriges största trädgårdar. Här kan du promenera genom historiska stilideal. Här finns bland annat en Barockträdgård som tillkom på slutet av 1600-talet, Engelska parken och Trädgården runt Kina slott.

Här finns även Drottningholms slott som är "Sveriges bäst bevarade kungliga slott från 1600-talet och som även finns med på UNESCO:s världsarvslista", står det på Kungliga slottens hemsida.

Drottningholms slottsträdgård och slottspark. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bergianska Trädgården – botanisk oas

Bergianska Trädgården i området Frescati på Norra Djurgården är en botanisk trädgård med en samling av växter från hela världen. Trädgården har också en växthus och en lummig park där besökarna kan njuta av en picknick.

Besökare kan bland annat promenera i frukt- och bärträdgården, njuta på italienska terrassen och utforska den japanska dammen.

Det finns även ett område för pollinations- och spridningsbiologi och flera olika miniatyrfjäll med bland annat alpina växter från olika världsdelar.

Bergianska Trädgården. Foto: Jurek Holzer/TT

Slottsträdgården i Ulriksdal – platsen för trädgårdsodling

Ulriksdal är en trädgård i Arts & Crafts-stil, indelad i olika rum. På Ulriksdal trädgårds hemsida står det att det finns "stiltypiska inslag som en engelskinspirerad park, ett fantasifullt woodland med wild garden, en fruktträdgård och en mer formell del närmast huset."

Slottsträdgården i Ulriksdal är en vacker och historisk trädgård som är väl värd ett besök. Här kan man uppleva Stockholms historia, njuta av vacker natur och lära sig mer om trädgårdsodling. Här finns även den kända trädgårdsmästaren Bosse Rappnes handelsträdgård.

Slottsträdgården i Ulriksdal. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trädgårdar i Stockholm – Hagaparken

Hagaparken är en stor park med många trädgårdar och vattenfunktioner. Det finns också ett kungligt slott i parken som besökare kan besöka.

Hagaparken har varit öppen för allmänheten sedan någon gång i början av 1800-talet. 

Det var Gustav III som gjorde den gröna oasen i typisk engelsk park- och trädgårdsstil, med tidsenlig arkitektur, står det på Hagaparkens hemsida.

Koppartältet i Hagaparken. Foto: Christine Olsson/TT

Tantolunden på Södermalm – koloniträdgård i stan

Tantolunden är en stor park med en vacker trädgård. Parken är perfekt för en picknick eller en promenad längs vattnet.

Grönområdet ligger vid Årstaviken som är Södermalms största park, anlagd på två bergshöjder med en dalgång emellan. 

Tantolunden på Södermalm. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Körsbärsblomning i Kungsträdgården

Är du i Stockholm i slutet av april eller början av maj så är det värt att göra ett besök i Kungsträdgården. Där finns japanska körsbärsträd, vars körsbärsknoppar vid årets första varma väder slår ut.

Parken är öppen året runt och för många som bor i Stockholm är det en tradition att åka till den blomstrande trädgårdsoasen och se hur de rosa blommorna skapar en färgstark kontrast mitt i city.

Körsbärsblomning i Kungsträdgården. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!