Så här odlar du med guldvatten.
Så här odlar du med guldvatten. - Foto: Pexels

Gödsla med kiss – så gör du guldvatten: "Det är jätteroligt"

Kissvatten, med finare ord "guldvatten", är ett effektivt sätt att få din trädgård att blomstra. Faktum är att ditt urin funkar utmärkt som gödselmedel – men det gäller att både sikta rätt och vattna måttligt för bästa resultat.


Urinet från en person under ett år kan räcka till att gödsla cirka 400 kvadratmeter. När du använder urin som gödningsmedel, är det dock viktigt att du inte överdoserar, skriver Expressen.

För mycket kväve kan faktiskt skada växterna, så det är viktigt att inte kissa på samma ställe för ofta, skriver Expressen som pratat med trädgårdsexperten Sara Bäckmo. Hon har själv vattnat med urin i tio år på sin gård Skillnadens i Växjö. 

– Det är jätteroligt! Det är som kretsloppstänket på något sätt, absolut genialiskt. Vi bär omkring på det bästa gödselpreparatet och det är helt gratis. Och så spolar vi ut allt det där till ingen nytta alls? Det finns studier som visar att urinen innehåller ungefär samma näringsämnen som köpta gödselpreparat, säger Sara Bäckmo till tidningen.

Lyckas med dina pelaronger – så håller du dem fina ända till hösten.

Vad kan man vattna med guldvatten?

Att gödsla med urin fungerar bland annat utmärkt till perenner, buskar och andra grönsaker som har behov av kväve.

Kissvatten kan man ge till sina odlingar minst en gång i veckan, men det gäller att sikta rätt – för bästa effekt. 

– Det är ett vanligt nybörjarfel oavsett vad man gödslar med. Det är jorden som ska gödslas. Som med andra gödsel finns det risk att det bränner om bladen är blöta och solen sedan lyser och det blir varmt. Och vill man äta bladen sedan så är det inte så fräscht, man vill ju inte ha hönsgödsel där heller, säger Sara Bäckmo till Expressen.

Hon berättar vidare till Expressen att man kan använda ståpottor och särskilda vattenkannor som man kan kissa i direkt och sedan späda med vatten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Sex yrken med månadslön på över 40 000 – och liten konkurrens

Är du sugen på nytt jobb? Nyheter24 listar sex yrken där chansen till jobb är mycket stor och månadslönen är över 40 000 kronor.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

"Resultat efter två trafikkontroller.", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Resultat efter trafikkontroll på Burträskvägen, Tjärn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

1 timme sedan
Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

1 timme sedan
Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.