Så lyckas du med pelargonerna.
Så här lyckas du med dina pelargoner i vår och sommar. - Foto: Henrik Montgomery/TT/Jessica Gow/TT

Lyckas med dina pelargoner – så håller du dem fina ända till hösten

Pelargoner är en populär växt som är älskad för sin frodiga blomning och färgglada blommor. De tåliga blommorna passar lika bra inomhus som utomhus och med rätt skötsel kan du få dina pelargoner att hålla hösten ut.


Pelargoner är en populär och tålig växt som är vanligt förekommande i trädgårdar, balkonger och fönsterkarmar runtom i världen.

Pelargoner finns i många olika färger och sorter samt är relativt enkla att sköta. Den vanligaste typen av pelargon är zonalpelargon.

Så får du dina pelargoner att hålla längre

Enligt Blomsterfrämjandet som Nyheter24 varit i kontakt med är hemligheten bakom välmående pelargoner att de placeras i ett soligt läge, får rätt mängd vatten och mycket näring.

Med de tre enkla tipsen kan dina pelargoner få stark växtkraft och hålla sig från vår till höst. 

– Pelargonerna börjar säljas nu ute på garden center och handelsträdgårdar. Du får dock vänta med att sätta ut dem tills mitten av maj. Detta självklart beroende på vart du bor. Står de i lä, täcker du nattetid med fiberduk, säger Malin Hidesäter, projektledare på Blomsterfrämjandet till Nyheter24.

Pelargoner mår som bäst på en solig plats. Foto: Jessica Gow/TT

Pelargoner skötsel – så lyckas du med blommorna

  1. Pelargoner trivs bäst på en solig plats. De klarar sig också bra inomhus, men se till att de får tillräckligt med ljus. De flesta sorter fungerar i halvskugga till skugga, risken är däremot att de inte blommar lika mycket.

  2. Pelargoner behöver regelbunden vattning, men se till att inte övervattna dem. Det är bättre att ge dem lite vatten oftare än mycket vatten sällan. Det är vanligt att tro att pelargoner klarar av torka men risken är att blommorna inte utvecklas lika väl som när de vattnas ordentligt.

  3. Pelargoner behöver gödslas regelbundet för att hålla sig friska och blomstra ordentligt. Använd en gödsel speciellt utformad för pelargoner och följ anvisningarna på förpackningen. De pelargoner du köpt direkt från affären eller som övervintrats inomhus bör däremot planteras om. 

  4. Beskärning är viktigt för att hålla pelargoner friska och snygga. Klipp bort döda blommor och grenar regelbundet för att främja tillväxt och blomning.

  5. Pelargoner kan övervintras inomhus eller utomhus, beroende på klimatet. Om du vill övervintra dina pelargoner inomhus, klipp tillbaka plantan och placera den på en sval och ljus plats. Om du vill övervintra dem utomhus, gräv upp dem och placera dem i en kruka med fuktig jord. Placera krukan på en skyddad plats, till exempel under tak eller i ett växthus.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!