Mimmi jobbar i tullfiltret på Arlanda och medverkar i "Gränsbevakarna Sverige"
Mimmi jobbar i tullfiltret på Arlanda. - Foto: Nyheter24 och Skärmavbild/"Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Stora missen många gör på resan – kan ge dyra böter i tullen på Arlanda: "Problem"

Mimmi jobbar som tullinspektör på Arlanda, och syns även i "Gränsbevakarna Sverige". För Nyheter24 berättar hon om en viss vanlig tabbe många resenärer gör – som är lätt att missa.


“Gränsbevakarna Sverige” hade premiär 2022, efter att konceptet rullat i rutan under många år i andra länder. I programmet på Kanal 5 och discovery+ får tittarna följa tulltjänstemän i deras dagliga arbete för att säkra Sveriges gränser. 

Tullinspektören Mimmi syns i "Gränsbevakarna Sverige" på Kanal 5

En av de tullinspektörer som medverkar i “Gränsbevakarna Sverige” är Mimmi som jobbar i tullfiltret på Arlanda. Och hon stöter inte sällan på resenärer som antingen medvetet försöker smuggla in förbjudna varor – eller som inte har koll på vad som är otillåtet. 

Mimmi och hennes kollegor gör en hel del märkliga fynd. Foto: "Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Mimmi förklarar att det inte är ovanligt att resenärer har svårt att acceptera att de faktiskt har gjort något som inte är förbjudet. 

– Det finns många som inte kan hantera det och blir förvånade över att de gjort fel, säger hon till Nyheter24.

Vidriga upptäckten i tullen – hittades i resväska på Arlanda: "Det bara rann"

"Gränsbevakarna"-Mimmi varnar för misstaget i tullen: "Tänker inte..."

En vanlig missuppfattning bland resenärer, kring vad som är tillåtet att föra in i landet, rör den mat som många tar med sig hem. Inte sällan försöker folk ta med sig exempelvis kött tillbaka från sin resa, men det kan få tråkiga konsekvenser. 

– De tänker inte på att det kan finnas sjukdomar i kött, frukt och liknande, förklarar Mimmi. 

Ännu en aspekt som många resenärer glömmer eller ofta missuppfattar är det som har inhandlats på apotek under utlandsresan. Det är nämligen inte en garanti att du får ta med det hem till Sverige, trots att du kunnat handla det utan recept på din destination. 

– Folk kan köpa läkemedel på apotek utomlands i god tro. I många länder kan du köpa antibiotika direkt på apotek utan att ha läkarintyg. Det får du inte ha med dig in i Sverige om du inte har recept för det och det kan bli ett problem, säger Mimmi och fortsätter: 

– Det är en diskussion vi har ganska ofta, att många inte tänker på att det inte är tillåtet. Sverige har ju ganska strikta regler kring det och antibiotikaresistens är ju ett stort problem i världen. Men jag förstår att det är lätt att missa.

Kollegorna Mimmi och Alexander syns bägge två i tv-rutan. Foto: "Gränsbevakarna Sverige"/Kanal 5

Dyra tabben i tullen: "Ditt eget ansvar"

Mimmi trycker på vikten att faktiskt noggrant kolla upp vad man får ta med sig och inte. Har du inte ordentlig koll kan det nämligen stå dig dyrt. 

– Det kan ju bli väldigt dyrt om du har gjort fel, oavsett om du medvetet chansar eller att du inte visste. Du kan få böter och en anmärkning i belastningsregistret, vilket är en prick i fem år. Det är tråkigt om du ska söka jobb. Så det gäller att man faktiskt har koll. Det är ditt eget ansvar, och det är du som står för det om det blir fel. 

Mimmi har tidigare berättat för Nyheter24 om tabben många gör i tullen – läs mer här

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!