I en intervju med Nyheter24 berättar Pernilla Melander vad som är farligt för katten under sommartid
I en intervju med Nyheter24 berättar Pernilla Melander vad som är farligt för katten under sommartid - Foto: Damian Dovarganes & Jonas Ekströmer/TT

Farorna som kan döda din katt på sommaren – detta måste du ha koll på

Under sommaren ökar risken för att djuren far illa. Är du kattmänniska och är rädd om din pälskling finns det därför några saker du bör känna till som kan vara farligt för katten under sommartid.


När sommaren är i antågande så är det också inte helt ovanligt att våra pälsbeklädda vänner vistas mer utomhus, om de är utedjur vill säga. 

När det handlar om en av människans bästa vän – katten, så är det några saker du som djurägare bör vara observant på under sommaren. Det finns nämligen flera faror som kan döda din katt.

Farorna som kan döda din hund på sommaren – 13 saker som är giftiga

Katten i trafiken

En av de vanligaste farorna som förekommer är trafikolyckor där katten förolyckas. 

– Den största risken för katten är att bli skadad eller dödad i trafiken. Undvik därför att släppa katten fri nära trafikerade vägar. Om du släpper ut katten i en ny miljö så bör du använda ett halsband med GPS. Och kom ihåg att det nu är lag på att katten ska vara id-märkt och registrerad, skriver Pernilla Melander, pressansvarig hos Agria i ett mejl till Nyheter24.

Katten bör också undvika att komma i kontakt med främst fästingar, ormbett och insektsbett. Just insektsbett brukar ge med sig utan åtgärd, skriver Agria på sin hemsida. Men vissa katter kan faktiskt vara överkänsliga för geting- eller bistick och kan då få en allergisk reaktion. 

Katter som bär på fästingar kan också överföra dem till människor.

– De sprider fästingarna till människor. Behandla därför katten med ett särskilt fästingmedel för katter.

Vanligaste felet många gör när ens husdjur är borta: "När man är ute och letar..."

Så undviker du att katten dör

Det finns några saker som är bra att känna till om olyckan dessvärre skulle vara framme för att på så sätt undvika att katten far illa. 

– Ta reda på vilka veterinärkliniker som är öppna och vilka tider som gäller. Vissa kliniker stänger ned helt i semestertider. Vanliga symtom på att katten inte mår bra är kräkningar, diarré, ökad mängd med saliv eller vinglighet. Även stora pupiller trots dagsljus kan vara ett symtom. Kontakta snarast veterinären för att få en första bedömning och rekommendation om vidare vårdbehov. 

Här är de fem vanligaste kattsjukdomarna – som du bör veta

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!