Delar av Jordanien och Saudiarabien från ovan
Delar av Jordanien och Saudiarabien från ovan - Foto: Skärmavbild Google Earth/Jeff Chiu

Google Earth avslöjade oväntade upptäckten – mitt ute i öknen

En grupp forskare vid Oxford Universitet har gjort en fantastisk upptäckt tack vare Google Earth. Fyndet fanns mitt i öknen och hjälper oss att få en större förståelse för historien och hur människor levt.


Forskare vid Oxford Universitet har tack vare Google Earth hittat ett fantastiskt arkeologiskt fynd, vilket även Illustrerad Vetenskap rapporterat om. Fyndet gjordes i den arabiska öknen och blev uppmärksammat i den vetenskapliga tidskriften Antiquity.

Uppemot 2 000 år gammalt fynd

Fyndet är tre militärläger som tros tillhöra de gamla romarna och vara upp mot 2 000 år gamla. De läger som hittats kan lära oss om hur romarna levde och skapa en större förståelse för de romerska fälttågen i det röda, karga ökenlandskapet.

Enligt Antiquity tror forskarna som gjort upptäckten att de tre lägren byggts upp under det romerska övertagandet av det jordanska nabateiska kungariket, som var en civilisation med centrum i Petra. Lägren ska ha spelat en viktig roll och utgjort grunden för  överrumplingsanfall på nabatéerna.

Upptäckten ligger mitt i öknen

Doktor Michael Fradley är en av de som forskat på detta. Han ledde studien och var den första som fick syn på lägren på Google Earth.

– De låg längs en perifer karavanrutt som förband Bayir och Dumat al-Jandal, säger han i Antiquity. 

Bayir är en stad i Jordanien och Dumat al-Jandal en stad i Saudiarabien. Han menar att placeringen av lägren ska ha skapat ett överraskningsmoment när de anföll därifrån.

– Det är otroligt att vi kan se detta ögonblick i tiden utspelas på landskapsskala, eftersom lägren sannolikt bara har använts under en kort period, säger Michael Fradley.

Nästa steg för forskarna är att genomföra fysiska arkeologiska undersökningar på jorden och lära sig ännu mer om de romerska fälttågen, skriver Illustrerad vetenskap.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!