Anställda i USA har de senaste åren fått rekordhöga löneökningar.
Anställda i USA har de senaste åren fått rekordhöga löneökningar. - Foto: Claudio Bresciani/TT J. David Ake/AP Photo

Så mycket högre är lönerna i New York – fem yrken där man tjänar dubbelt så mycket

Flest höginkomsttagare i landet finns i Stockholms län, med över 70 000 inkomstmiljonärer. Men jämfört med New York ligger vår huvudstad efter. Medianlönen för en sjuksköterska är 87 500 kronor.


På Manhattan behöver du inte vara börsmäklare eller topp-vd för att tjäna över miljonen om året.

En advokat i Stockholm tjänar enligt Ratists lönestatistik 67 000 kronor i månaden, att jämföra med genomsnittet i resten av landet där snittlönen ligger på 60 800 kronor. I New York är medianinkomsten för en advokat 140 000 kronor i månaden.

Tabellen nedanför omfattar medianinkomst per månad och är baserad på statistik från Ratsit och Careerexplorer. Vårdyrkena är inom privat sektor:

USA drabbat av löneinflationen

Anställda i USA har de senaste åren fått rekordhöga löneökningar, enligt The Wall Street Journal. Något som eldar på den redan höga inflationen. Löneökningarnas syfte är att få anställda att stanna kvar på sina arbetsplatser. Samtidigt får de som byter jobb ännu högre löner. 

35 000 kronor i månaden för en etta

New York gick 2022 om Tel Aviv på listan över världens dyraste stad att bo i, enligt Worldwide Cost of Living Index, som ges ut av Economist Intelligence Unit. En etta på Manhattan har en genomsnittlig hyra på 35 000 kronor i månaden. Något som får tas i beaktning i förhållande till de höga lönerna. Du får helt enkelt inte lika mycket valuta för pengarna som i Stockholm.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!