Hans Jensen ger tips på hur du lyckas med din balkongodling
Hans Jensen ger tips på hur du lyckas med din balkongodling - Foto: Platagen pressbild/Maja Suslin/TT

Så lyckas du odla fruktträd på din balkong: "Resultatet blir mycket bättre om..."

Sommaren har anlänt och även om du saknar en trädgård kan du njuta av att odla frukt och grönt. Upptäck bästa växterna för balkongodling, experttips för frodig skörd och nya sorters fruktträd specialdesignade för balkonger.


Sommaren är här och många har börjat odla i sina trädgårdar. För den som inte har en trädgård, men ändå vill odla frukt och grönt finns det faktiskt en lösning. Det finns några växter som växer minst lika bra på en balkong.

Köp färdigodlade växter för snabbare skörd

Nyheter24 har pratat med Hans Jensen, som är växtexpert, om vilka växter som är bäst att odla på balkongen.

– Du kan plantera de flesta frukter och grönsaker på balkongen. Det är mer frågan om hur stor balkongen är och hur mycket jordvolym du har, säger Hans Jensen och fortsätter:

– Det vanligaste att plantera på balkongen är nog tomater, gurka och paprika. Dessa växter kräver inte mer jord än vad man kan ha i en stor kruka eller blomlåda och de ger rikligt med frukt.

Det man generellt sett ska tänka på när man odlar är att se till att krukorna är stora och fulla med jord.

– Jag skulle säga att desto större kruka, desto lättare är det att sköta växterna. 

Så gör man för att få stora grönsaker hela växtsäsongen

Hans Jensen berättar att växter antingen går att så från grunden eller köpa färdiga. Flera butiker har "ready to pick" plantor, som redan börjat få färdiga frukter, vilket gör så att väntan på en färdig frukt blir kortare.

Hans Jensen säger även att grönsaksväxter uppskattar en näringsrik jord och att ha god tillgång till vatten.

– Resultatet med grönsaksväxter blir mycket bättre om man tillför näring under hela växtsäsongen, säger Hans Jensen.

Fruktträd som går att odla på balkongen

Man behöver faktiskt inte en trädgård för att odla fruktträd. Det har nämligen utvecklats en ny sorts fruktträd som går extra bra att odla på balkongen.

– En frukt som blivit väldigt populär att odla på balkongen de senaste åren är fikonträdet. Det finns flera olika sorter och en ny sort som heter Little Miss Figgy. Denna är långsamtväxande och därför extra bra att odla på balkongen, säger Hans Jensen till Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.