Funderar du på att plugga utomlands? Ta del av dessa tips
Funderar du på att plugga utomlands? Ta del av dessa tips - Foto: Isabell Höjman/TT & Jonas Ekströmer/TT

Ska du plugga utomlands? Här är knepen för att komma billigt undan

Att plugga utomlands är för många ett minne för livet, men det kan vara mycket att hålla koll på. Här är det viktigaste du behöver veta om du ska studera utomlands.


De absolut populäraste länderna för svenskar att plugga i är föga förvånande Storbritannien och USA. Men på listan med de tio mest populära länderna hittar vi, enligt CSN, även Polen och Lettland. Här är några tips som kan hjälpa dig med ditt val av land att studera i.

Vill du komma billigt undan?

Flera länder i Europa erbjuder gratis utbildning för EU-medborgare. Dessa är bland andra:

  • Danmark
  • Grekland
  • Finland
  • Österrike
  • Norge

Om du ändå väljer att plugga i ett land med avgift så är det viktigt att veta att du inte kan tvingas betala högre kursavgifter samt att du har rätt till samma bidrag till kursavgifter som landets invånare, förutsatt att det är inom EU.

Slipp visumkrångel – plugga inom EU

Om du läser en utbildning som är kortare än tre månader behöver du inte söka något uppehållstillstånd, enligt EU:s hemsida. Dock måste du ha ett giltigt svenskt pass, eller ett pass från ett annat EU-land. Skulle det däremot vara längre måste du ansöka om uppehållstillstånd. Du har rätt till uppehållstillstånd i samtliga EU-länder förutsatt att du studerar på en utbildning som är godkänd för svenska studiemedel, har en sjukförsäkring och tillräckligt mycket pengar för att inte belasta landets sjukvård om du skulle bli dålig.

Glöm inte att meddela Skatteverket

Om du ska plugga utomlands i ett år eller mer måste du göra en flyttanmälan till Skatteverket. Detta gör du genom att fylla i en blankett som du hämtar från Skatteverkets hemsida. Flyttar du till ett nordiskt land kan du även folkbokföra dig i det landet.

Vill du i alla fall lämna Europa?

Om du väljer att göra som många andra svenskar och lämna Sverige för att pröva lyckan i Amerika, måste du betala för utbildningen. Då är det billigaste att gå på ett så kallat "Community college" som är lite av en blandning av gymnasium och högskola. Avgiften kan då variera beroende på hur många poäng du väljer att läsa. Exempelvis kan priserna på en skola som "Santa Barbara community college" i Kalifornien variera från cirka 55 600 kronor till 69 300 kronor per termin.

Utöver studieavgiften tillkommer en visumavgift på 185 dollar som motsvarar 1 983 kronor.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!