Naturskyddsföreningen uppmanar att inte plocka vissa blommor på midsommar.
Naturskyddsföreningen uppmanar att inte plocka vissa blommor på midsommar. - Foto: Jurek Holzer/Naina Helén Jåma/TT

7 blommor du INTE ska plocka på midsommarnatten

Det sägs att om man plockar sju olika sorters blommor och lägger under kudden på midsommarnatten kommer man drömma om sin livs kärlek. Men det finns vissa ängsblommor som du inte borde plocka, här är en lista på vilka och varför.


Sedan långt bak i tiden har tjejer på midsommarnatten plockat sju olika sorters blommor och lagt under kudden innan de ska sova. Gör man det sägs det att man ska drömma om sin framtida partner och den man ska spendera resten av sitt liv med.

Många gör nu detta som en gammal tradition och kul grej. Men det finns faktiskt vissa blommor som du inte bör lägga under huvudkudden på midsommarnatten.

Därför ska du inte plocka vissa blommor

Nu uppmanar Naturskyddsföreningen att inte plocka ängsblommor till midsommar, på grund av den biologiska mångfalden. Det är stor brist på vilda blommor i Sverige och endast en tusendel av alla slåtterängar finns kvar, jämfört med för drygt 100 år sedan, skriver Naturskyddsföreningen.

Här är sju ängsblommor som inte bör plockas utan bevaras för att bina ska få det bättre. Alla dessa blommor är flera insekter beroende av. Antingen på grund av dess nektar, men vissa används även som sovplats och plats för insektslarver.

Sju blommor att inte plocka till midsommarnatten

1. Rölleka. 

2. Stor blåklocka. 

3. Prästkrage. 

4. Käringtand. 

5. Backtimjan.

6. Gråfibbla. 

7. Vitklöver.

Vill man väldigt gärna plocka blommor rekommenderar Naturskyddsföreningen Lupin, då denna blomma är en invasiv art och ändå inte hör hemma här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!