Mannen på stålbarken berättar om olyckan.
Mannen på stålbarken berättar om olyckan. - Foto: Tiktok/Stefan Jerrevång/TT

Mannen försökte rädda sin fru i Jetline – föll ur och hamnade på en stålbalk: "Blodig i ansiktet"

Mannen försökte rädda sin fru från att falla ur Jetline, men föll själv. Frun föll till marken och skadades allvarligt, medan mannen fick tag i en stålbalk och lyckades hålla sig fast där. Nu berättar mannen om den tragiska olyckan.


Under midsommarhelgen skedde en tragisk olycka på Gröna Lund i Stockholm. Bergochdalbanan Jetline spårade ur och tappade hjul. Flera personer skadades och en kvinna dog.

På onsdag öppnar Gröna Lund som vanligt igen

Efter olyckan beslutade Gröna Lund att hålla stängt i en veckas tid för att bistå polisen i utredningen och stötta de anhöriga. På måndag öppnar nöjesparken igen, men då som en promenadpark. Inga attraktioner, spel eller försäljningsställen kommer att vara i gång och samtalsstöd kommer att finnas på plats, skriver Gröna Lund på sin hemsida.

På onsdag kommer parken öppna som vanligt igen för besökare, men Jetline kommer att hållas stängd resten av säsongen.

Mannen i röd tröja höll sig fast på en balk

En man i 50-årsåldern och hans fru hade guldkortet på Gröna Lund. De besökte nöjesparken under söndagen när den tragiska olyckan träffade. Paret åkte sin favoritattraktion Jetline, som de åkt flera gånger innan, när det som inte får hända plötsligt inträffade.

Paret satte sig i berochdalbanan och fick sina byglar kontrollerade av personalen. Efter en tumme upp från personalen åkte vagnarna i väg, berättar mannen för Ekot.

Efter ungefär halva åkturen märker paret att något inte stod rätt till. Sedan hände det som inte får hända. 

– Jag slungas tillsammans med frun framåt och får en rejäl smäll över bröstkorgen, säger mannen till Ekot.

Paret slungades fram när bergochdalbanan kraftigt inbromsade och stannade i en nedåtlutande passage, eftersom tåget spårat ur.

Mannen sträckte sig efter sin fru

Mannen berättar hur vagnarna lutade efter inbromsningen, samtidigt som han såg att vagnen inte längre satt fast i rälsen och säkerhetsbyglarna hade gått upp. 

Eftersom vagnen lutade så befann sig mannens fru nedanför honom. 

– Jag försöker sträcka mig och fånga upp henne, så att hon inte ska falla ur vagnen. Jag lyckas få tag i henne litegrann men jag dras med också, ut ur vagnen. Samtidigt som hon faller ner på marken under, berättar mannen för Ekot.

Mannen fick tag i en stålbalk medan frun föll till marken

Mannen själv lyckas få tag i en stålbalk som håller upp bergochdalbanan och lyckas dra sig upp på den. För Ekot berättar han hur han var väldigt chockad över det som hänt.

– Jag tänkte nej. Fan fan fan, det här får inte hända, helt enkelt. Det var obegripligt att det skulle hända, vi hade ju åkt med dessa bergochdalbanor så många gånger innan säger han till Ekot.

I en P1-intervju berättar mannen hur han ser sin fru ligga på marken.

— Jag ser min fru ligga nere på gräset, blodig i ansiktet och jämra sig.

Frun skadades allvarligt i olyckan och vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador. 

Läs fler artiklar om olyckan på Gröna Lund här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!