Hur mycket tjänar SVT-profilen Mats Knutson på ett år?
Hur mycket tjänar SVT-profilen Mats Knutson på ett år? - Foto: Henrik Montgomery/TT

Mats Knutsons miljonlön – så mycket tjänar SVT-profilen

Mats Knutson började, som journalist, bevaka svensk politik under i slutet av 1980-talet. Sedan 1996 är han inrikespolitisk reporter och kommentator på SVT. Men hur mycket tjänar han?


Tv-tittare har i många år sett Mats Knutson i tv-rutan och SVT-profilen är känd för sina knivskarpa analyser när det kommer till svensk och utländsk politik. Vecka 27 varje år är han särskilt högaktuell under Almedalsveckan, då representanter från de svenska riksdagspartierna samlas för att diskutera politik och samhällsfrågor.

Mats Knutson om kritiken

Som journalist inom public service, med uppdrag att granska makten och dess beslut, är det viktigt att hålla sig opartisk, dock händer det ibland att missnöjda tv-tittare hör av sig med kritik om just det.

– I dag dimper det ner många mejl med synpunkter. Jag försöker att svara på mycket, för det är viktigt att ta tittarna på allvar och bemöta deras åsikter. Men självklart finns det vissa dagar när jag hade mått bättre av att inte öppna mejlkorgen alls. Ofta blir jag kallad idiot, ibland att jag är för mycket höger, ibland för mycket vänster. Mest vänster förstås, säger Mats Knutson, till tidskriften Vi.

Mats Knutsons lön på SVT

Hur mycket tjänar den mångåriga SVT-profilen? Under 2022 hade Mats Knutson, enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på 1 168 200 kronor. Fördelat på 12 månader landar månadslönen på 97 350 kronor.

/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!