Nya säkerhetskontrollen på Arlanda: Det här gäller för dig som ska resa
Terminal 5 har fått en ny säkerhetskontroll som ska öka effektiviteten på flygplatsen. - Foto: Christine Olsson/TT

Nya säkerhetskontrollen på Arlanda: Det här gäller för dig som ska resa

Den nya säkerhetskontrollen har öppnat på Arlanda. Flygplatsens mål är att resenärer ska få en allt smidigare och snabbare resa. Det här gäller för dig som ska ut på resande fot.


Likt andra flygplatser har Arlanda nu öppnat den nya säkerhetskontrollen som består av ny modern teknik. Arlandas miljardsatsning förväntas göra resandet allt smidigare och kötiden kortare i säkerhetskontrollen.

Sjuk på semesterresan? • Då har du rätt till ersättning – dyra misstaget många gör

Nya reglerna i säkerhetskontrollen

Du som resenär behöver inte längre packa upp elektronik och vätskor ur ditt handbagage. Vätskor behöver inte heller vara i en platspåse. Du behöver alltså enbart lägga upp din väska i lådan på rullbandet.

Däremot är det fortfarande viktigt att tömma fickorna på saker och ta av sig både jacka och bälte.

Viktigt: Olika regler för varje terminal

I dagsläget är det enbart Terminal 5 som har den nya säkerhetskontrollen. Arlanda uppmanar därför sina resenärer till att vara uppmärksamma på var man flyger ifrån, då reglerna skiljer sig beroende på vilken säkerhetskontroll du ska passera.

Det finns information på Arlandas hemsida samt på plats om hur det ser ut för den säkerhetskontroll som just du ska passera.

Så mycket vätska får du ha i handbagaget

Resenärer har tidigare fått ha med sig 100 milliliter vätska per enhet i handbagaget. Vätskan ska sedan få plats i en plastpåse. I och med den nya säkerhetskontrollen har dessa regler luckrats upp och vad exakt som gäller är oklart.

Robert Pletzin, kommunikatör på Arlanda, berättar för Expressen att det just nu inte finns ett exakt tak för hur mycket vätska resenärer får ta med sig. Däremot tycker han att man ska utgå ifrån de tidigare satta reglerna.

Turistfällorna du ska undvika på sommarens resa: "Dyrare"

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!