Flera uppmärksammade späckhuggarattacker i Gibraltar på senaste tiden.
Flera uppmärksammade späckhuggarattacker i Gibraltar på senaste tiden. - Foto: Jan Kåre Ness / TT och Nyheter24 Illustration.

Mysteriet med späckhuggarnas oförklarliga attacker: "Spännande att vi faktiskt inte vet"

Under den senaste tiden har flera fall av späckhuggarattacker inträffat. Dessa händelser har väckt oro och intresse för att förstå varför späckhuggare, som vanligtvis är kända för sin intelligens och sociala beteenden, skulle utföra sådana attacker.


Den sista tiden har flera uppmärksammade fall med späckhuggare som anfaller båtar inträffat. Inte minst i Gibraltarsundet. De senaste tre åren har 500 incidenter rörande späckhuggare och båtar inträffat i området. Under några av dessa incidenter har späckhuggarna sänkt tre båtar och orsakat omfattande skador på över ett dussin andra. 

Det senaste offret för späckhuggarna är seglingsyachten Alboran Champagne som nyligen blev attackerad av tre samverkande späckhuggare, vilket resulterade i att båten tog in vatten och sjönk, skriver CNN.

Tros tillhöra samma grupp

De späckhuggare som misstänks vara ansvariga för attackerna i Gibraltarsundet antas tillhöra en och samma grupp, som uppskattas bestå av 15 individer. Gibraltarsundet, som är inloppet till Medelhavet, är en av världens mest trafikerade farleder. Trots att späckhuggarna bara närmar sig en liten andel av alla fartyg som passerar sundet, leder 20 procent av mötena till sådana allvarliga skador att båtarna måste bärgas, skriver CNN.

Under sommarmånaderna inträffar fler möten med späckhuggare då späckhuggarnas huvudföda, blåfenad tonfisk, befinner sig runt Gibraltar. Under hösten beger sig tonfisken upp mot norra Spanien och späckhuggarna brukar då följa efter.

Orsaken till attackerna

Orsaken till späckhuggarnas agerande är fortfarande oklart. 

– Det som jag tycker är mest spännande är att vi faktiskt inte vet alls, säger Tom Mustill, biolog, till The Guardian.

Det finns teorier om att attackerna grundar sig i nyfikenhet och lekfullhet från späckhuggarnas sida, eller att späckhuggarna gillar känslan av att gnida sig längs båtarnas köl, skriver The Guardian.

Läs mer: Späckhuggare anföll segelbåt – pensionären Will var ombord: "Shit!"

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!