Planerar du att resa med din pälskling?
Planerar du att resa med din pälskling? - Foto: Tim Kildeborg Jensen/Scanpix Denmark/TT/Stella Pictures

Misstagen du inte vill göra när du reser med hund – avlivas i värsta fall

Inom EU kan man resa fritt med sin hund. Eller? Nyheter24 har kollat upp vad som gäller för in- och utresa med hund. Ett litet misstag i dokumenten kan leda till avlivning.


Om du planerar att resa med hund eller katt och sen återvända hem med dem måste du anmäla det till Tullverket, annars kan det vara ett brott. Om du reser med husdjur från ett annat land inom EU kan du anmäla det via nätet eller vid gränsen. Om du ska resa utanför EU behöver du anmäla ditt husdjur vid gränsen, enligt Tullverket

Vid utresa från Sverige behöver ingen anmälan göras till Tullverket. Kontakta ansvarig myndighet i respektive land för att se vilka regler som gäller för inresa med husdjur där.

Ett undantag finns för husdjur om man reser till Sverige från Norge. Där får du resa med hund, katt och iller om djuret är ID-märkt och har ett EU-pass för sällskapsdjur.

Avgifter för att resa med hund

Om du skulle resa med hund från ett land utanför EU kommer du att få betala en avgift om hunden ska stanna Sverige. Regeln gäller även för hundar från Norge, om kostnaden för hunden, inklusive transport, överstiger 3 300 kronor. Man betalar då tull och moms till Tullverket precis som när man importerar varor från andra länder, skriver de på sin hemsida.

Vid köp av hund eller katt inom EU slipper du betala denna avgift, men däremot måste du fortfarande anmäla husdjuret till Tullverket.

Här är de 10 hundraserna som lever allra längst – kan bli upp till 29 år

Passa på – skaffa pass till hunden

Om du planerar inresa med en hund som har ett pass som utfärdats från ett land utanför EU behöver du kolla om det är giltigt. De länder som får utfärda pass utanför EU är Andorra, Gibraltar, Island, Liechtenstein, Monaco, Nordirland, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten.

Jordbruksverket delar in länder i tre kategorier, beroende på hur rabieskontrollen ser ut i respektive land. På deras hemsida har de även en reseguide där du kan skriva in dina uppgifter och se vad som gäller för din hund om ni ska resa. Varje kategori har egna bestämmelser och regler. De tre kategorier som finns är:

• EU-länderna och om Andorra, Gibraltar, Island, Liechtenstein, Monaco, Nordirland, Norge, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten

• Länder utanför EU där rabiessituationen dokumenteras och följs, bland annat Australien, Chile och Puerto Rico.

• Länder utanför EU där rabiessituationen inte är under kontroll, bland annat Serbien, Thailand och Turkiet.

Sista utväg – avlivning av husdjur

Om din hund exempelvis saknar giltigt pass eller giltig rabiesvaccination riskerar du att inte få ta med den in till Sverige. I värsta fall kommer din hund att behöva avlivas på plats.

Nyligen rapporterade Aftonbladet om en kvinna som hade åkt färja med sina taxar från Polen till Sverige. Kvinnan var inte medveten om att hennes ena tax var dräktig fick en chock när hon födde under båtresan. Hennes hund som var vaccinerad mot rabies saknade giltiga dokument för att få komma in i landet.

Båda kvinnans taxar, honan och hanen, samt alla nyfödda hundvalpar blev avlivade på plats vid hamnen. Jordbruksverket dömde att det inte fanns något annat alternativ. Hanen hade kunnat skonats om det hade gått en färja tillbaka till Polen där de hade rest från, men dessvärre gick det inga fler den dagen, skriver Aftonbladet. 

I detta fall hade hundarna serbiska pass som har andra regler kring rabiesvaccin och kräver ett intyg som påvisar immunitet. Jordbruksverket skriver att det i vissa fall kan finnas karantän för hundar som ägaren själv får stå för. Dock hade det inte varit ett alternativ i detta fall, enligt Erik Ringström, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket. Hundar får inte resa innan de är en vecka gamla eller inom en vecka efter att de fött valpar, sade han till Aftonbladet

– Även om möjligheten hade funnits så kan djuren vara i behov av vård. Det finns det inte möjlighet att ge under den upp till sex månader långa karantänen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!