Detta är varningstecknen för att du har med en sekt att göra.
Detta är varningstecknen för att du har med en sekt att göra. - Foto: Illustration Nyheter24

5 tecken på att du omedvetet håller på att gå med i en sekt

Har du nyligen fått kontakt med en ny gemenskap, men känner att det är något som inte riktigt stämmer? Nyheter24 har pratat med psykoterapeuten Helena Löfgren om tecknen du ska se upp för.


Har du nyligen börjat engagera dig i en ny förening eller organisation, men allt känns för bra för att vara sant? har du otur kan din magkänsla stämma. Nyheter24 har pratat med sektexperten tillika psykoterapeuten Helena Löfgren om vad som potentiellt kan vara röda flaggor.

Ökade krav på engagemang

Om gruppen i fråga, med tiden börjar kräva mer av dig, så kan detta potentiellt vara något att se upp för.

– Efter en tid med gruppen kommer du sannolikt förväntas att ge mycket av din tid och eller pengar. Om du tackar nej och de kritiserar dig för det med argument att du inte är seriös, inte förstår hur viktigt detta är, gör egoistiska livsval eller liknande så är det en varning. De tar inte dina prioriteringar på allvar, säger Helena Löfgren till Nyheter24.

Dåligt bemötande av kritiska frågor

Efter en tid i en gemenskap är det naturligt att man emellanåt ställer kritiska frågor. Beroende på hur gruppen reagerar på detta, så kan det vara ett varningstecken.

– Hur dina kritiska frågor bemöts är ett viktigt tecken. När du har frågor kanske de avfärdas med att du behöver lära dig mer, gå mer kurser, retreats eller möten för att få svar på dina frågor. Alternativt blir du själv attackerad om du ställer kritiska frågor. Du kan få höra att din fråga visar hur oandlig du är alternativt ytlig, egoistisk eller något annat negativt, säger Helena Löfgren till Nyheter24.

Isolering

Var vaksam på tecken att gruppen försöker isolera dig.

– Efter en tid kommer gruppen försöka isolera dig genom att kritisera din familj och dina vänner oandliga eller till och med skadliga och uppmuntra dig att bryta med vänner och familj om de inte är positiva till gruppen. Att gå med på detta leder till isolering socialt och gör din mer påverkbar och sårbar, berättar Helena Löfgren till Nyheter24.

Att allt är underbart

Att allting känns för bra för att vara sant kan vara en röd flagga.

– Att något verkar det för bra för att vara sant. Är det så bra är det lämpligt att se om det håller för granskning. Man möter ofta mycket kärlek, uppmärksamhet, glädje och man kan bli nästan som förälskad. Det du får se är deras ”skyltfönster” till att börja med. Det är som den misshandlande mannens blommor och choklad i början av relationen, säger Helena Löfgren till Nyheter24.

Allt ska ske snabbt

Om gruppen vill att du direkt ska gå med, utan att ge dig tid att tänka och analysera det först.

– Ofta bråttom att hänga på. Det är ytterligare en varningssignal, säger Helena Löfgren till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!