Tuffare bankrutiner försvårar för utlandspensionärer.
Tuffare bankrutiner försvårar för utlandspensionärer. - Foto: Oscar Olsson/TT och Emil Langvad/TT

Tuffare regler för konton och bank-id försvårar för utlandspensionärer: "Två saker att försöka med"

Bor du utomlands? då kan det bli problem med ditt svenska bankkonto, iallafall om du bor i ett land utanför EU.


I dagsläget bor det cirka 700 000 svenskar utomlands. En stor majoritet av dessa bor i länder i Europa. De populäraste länderna för svenskar att bosätta sig i är USA, Storbritannien och Spanien, enligt Sweden Abroad. För de svenskar som bor utanför EU kan problem uppstå om de väljer att behålla sina svenska bankkonton. 

Pensionärer ofta påverkade av hårdare bankrutiner

Ett exempel på när problem kan uppstå är vid pensionsutbetalningar efter en flytt utomlands. År 2021 bodde cirka 163 000 svenska pensionärer utomlands, enligt Pensionsmyndigheten. Storbanken Nordea menar att de personer som utvandrat istället bör använda en bank i de landet som de bosatt sig i, detta bland annat på grund av den svenska skattelagstiftningen.

– I Sverige är våra produkter och tjänster utformade efter de regulatoriska krav och den skattelagstiftning som gäller för Sverige. På grund av detta är vår möjlighet att erbjuda produkter och tjänster till kunder utanför Norden begränsad därefter, säger Henrik Devell, presstalesman på Nordea, till Expressen.

De som bör använda en lokal bank är särskilt de som bor utanför det Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES), menar Henrik Devell.

Två saker du kan göra

Fredrik Nordquist, biträdande chef vid den oberoende stiftelsen Konsumenternas Bank- och finansbyrå, menar att de ofta blir kontaktade av pensionärer som har problem med att deras bankkonton och bankid blivit avslutade till följd av bankregler. I dessa lägen finns det två saker att göra, menar Fredrik Nordquist.

– Vi får den här typen av samtal till oss också, och det är något som ökat senaste året. Ofta från just Thailand, men även andra länder dit svenskar gärna flyttar. För dem blir det här ett problem. Egentligen kan man väl säga att man har två saker att försöka med: Det ena är att sondera terrängen hos andra svenska banker och höra om det går att öppna konto där eftersom det är förutsättningen för att få Bank-ID, säger Fredrik Nordquist till Expressen.

Det andra tipset Fredrik Nordquist ger är att försöka hitta andra funktioner som kan fungera som ett alternativ till Bank-ID. Kontrollera med myndigheter och försäkringsbolag om det möjligtvis finns någon annan väg att gå. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!