Den nya botoxtrenden ska ge ett utseende som påminner om Barbies, enligt influencern Isabelle Lux.
Den nya botoxtrenden ska ge ett utseende som påminner om Barbies, enligt influencern Isabelle Lux. - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Chris Pizzello/AP/TT

Barbie-botox är den senaste skrämmande trenden: "Paralysering av muskeln"

En ny Tiktoktrend har fått namnet "Barbie-botox" och startades av en influencer. Ingreppet går ut på botoxinjektioner som ska krympa muskler kring nacke och axlar.


Den livsfarliga trenden “Barbie-botox” sprids på Tiktok och i skrivande stund har hashtaggen 8,2 miljoner visningar på plattformen. Trenden startades av influencern Isabelle Lux som ville få smalare axlar inför sitt bröllop.

För CNN berättar hon att idén bakom namnet kom från att ingreppet ska “förlänga halsen, göra axlarna smalare”, som på Barbie, menar influencern.

Barbie-botoxinjektionerna var en ren chansning

Ingreppet innebär att botox injiceras i trapeziusmusklerna vid övre rygg och upp mot nacke och axel. En botoxinjektion innebär att nervgiftet injiceras och får nervsignaler i området att  “domna av”. Medicinska användningsområden är bland annat för att behandla migrän och överdriven svettning.

I det här fallet ville influencern prova om botox kunde slimma ned hennes axlar genom att få trapeziusmuskeln att bli mindre aktiv. Hon hoppades att detta skulle få musklerna att krympa men hela ingreppet var en chansning.

“Jag tänkte hela tiden ‘om det går rätt, kommer detta att bli jättebra och jag kan inte vänta med att dela det (online). Om det går fel, då bör jag varna folk. Så jag tänkte i princip att vad som än händer så ska jag berätta för folk.’ Och gud, jag bad bara att det skulle gå bra.”, har hon sagt i ett uttalande enligt CNN.

Influencern fick presentkort som hon använde på Barbie-botox

Tanken med ingreppet var alltså att minska musklernas aktivitet för att få dem att krympa. Influencern hade fått ett presentkort på motsvarande 13 000 svenska kronor hos en app för “estetiska tjänster”.

Följare är dock skeptiska till influencerns ingrepp och menar att de inte ser någon skillnad från innan Barbie-botoxingreppet.

"Vilken är efter?", frågar en person i Isabelle Luxs kommentarsfält under en videouppdatering en månad efter botoxinjektionerna. "Är det här seriöst?", frågar influencern som svar.

Foto: Tiktok @isabelle.lux

"Jag spenderade precis de senaste minutrarna på att försöka lista ut vilken som är före och efter. Inte värt det babe. Du ser fantastisk ut hur som helst!", har en annan följare kommenterat.

Allvarliga risker med Barbie-botox kan leda till paralysering

Fram till 2021 fanns det ingen lag i Sverige kring vilka som fick injicera botox. Den nya lagen kräver att utövaren måste vara legitimerad läkare, tandläkare eller sjuksköterska. Läkare inom kosmetologi Parisha Acharya säger i en intervju med CNN att en botoxinjektion i en muskel stoppar nervkopplingen.

“Över tid leder detta till försvagning och paralysering av muskeln. Indirekt förtvinar muskeln”

Både Parisha Acharya och Isabelle Lux vill dock betona vikten av att vara försiktig och vända sig till en läkare för Barbiebotox-ingreppet. När botox väl har injicerats finns det ingen återvändå, och det räcker med ett felstick för att ge allvarliga konsekvenser.

Acharya menar förklarar att felinjicerad botox kan paralysera en hel muskel. När det kommer till Barbie-botox finns det en stor risk vid oförsiktighet eftersom att trapeziusmuskeln bland annat hjälper till att bära upp huvudet.

Vid upprepade Barbie-botoxbehandlingar riskerar trapeziusmusklerna därmed att förtvina alldeles för mycket. Läkemedelshemsidan FASS uppmanar till försiktighet vid botoxanvändning. De hänvisar till samtal med läkare eller apotekspersonal innan användning “om du har mycket svaga eller förtvinade muskler där läkaren planerar att injicera”.

Influencern Isabelle Lux har dock berättat för CNN att hon redan har en påfyllning av Barbie-botox inplanerad. Något som kommer fortsätta förhindra hennes muskler från att vara aktiv och bidra till att de förblir inaktiva.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!