Surströmming ska inte ätas allt för ofta.
Surströmming ska inte ätas allt för ofta. - Foto: Christine Olsson/TT & Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Okända hälsorisken – därför ska du inte äta surströmming för ofta

Surströmming och andra östersjöfiskar innehåller gifter som tar kroppen oändligt lång tid att rensa ut. Nyheter24 har pratat med toxikologen Sabina Litens Karlsson om riskerna med att äta den typen av fisk för ofta.


Surströmmingspremiären är här och det råder som vanligt delade meningar om den fermenterade fisken. 

Trots det är populariteten stor år efter år. Men det finns några rekommendationer man bör ha i åtanke om man är en av alla dem som gillar smaken av surströmming. Anledningen är att fisken innehar gifter som lagras i kroppen, vilket innebär att du inte bör äta för mycket. 

"Effekterna är tydligast hos barn"

Livsmedelsverket varnar nämligen för dioxin och PCB, två mycket hälsofarliga miljögifter som lagras i kroppen och som återfinns i fet östersjöfisk som surströmming. Det innebär att det tar kroppen väldigt lång tid innan den lyckats rensa ut gifterna. 

Sabina Litens Karlsson arbetar som toxikolog och nutritionist på Livsmedelsverket. För Nyheter24 berättar hon att man trots gifterna ändå bör väga nyttan mot risken.

– Det är viktigt att äta fisk då det är bra för oss och de flesta behöver äta mer. Man kan tänka att nyttan kan väga mer än riskerna för vuxna. De allra flesta kan äta surströmming men man bör generellt undvika fet fisk från Östersjön för ofta och följa våra råd. Följer man dem ska det inte vara några problem. 

Det är framför allt barn som inte bör äta fisk som surströmming för ofta. 

– Man är inte lika känslig som vuxen men gifterna har trots det en påverkan. De negativa effekterna är tydligast hos barn. Dioxiner misstänks även vara cancerframkallande så lagrar man på sig mycket under en längre tid skulle detta kunna vara en risk, säger Litens Karlsson till Nyheter24.

Livsmedelsverkets rekommendationer är att du inte bör äta fet fisk som till exempel surströmming mer än en gång i veckan. Barn och unga bör inte äta mer än 2-3 gånger per år.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!