Genrebild.
Genrebild. - Foto: Markus Schreiber/AP/TT och Unsplash

Slut på flygplansläge – nu är det tillåtet att ringa samtal under flygresan

Ett beslut som fattades under sommaren ger flygbolag möjlighet att erbjuda 5G-nät till sina passagerare. Detta öppnar upp för möjligheten att kunna prata i telefon under flygresan. Men vad är allmänhetens åsikt om beslutet?


Flygbolag ska nu få erbjuda passagerare 5G-teknologi, vilket innebär att man kommer kunna både prata i telefon och skicka sms när flygplanet väl är i luften. Beslutet fattades av Europeiska kommissionen tidigare under sommaren 2023.

Inte alla gillar tanken av telefonpratande som kan komma att störa deras flygresor. Enligt Momondo, en hotell- och resesöksajt, visar deras undersökning att en majoritet kan tänka sig att boka flyg där det finns en “samtalsfri zon”. Per Christiansen, talesperson på Momondo, förklarar varför många resenärer tycks värdera en sådan möjlighet.

– För många är ju flygresan också en möjlighet att koppla av och inte störas av omvärlden. Ser vi till de svenska flygresenärerna så är det många som just värderar en lugn stund på planet.

Han säger även att den nya förändringen kommer kunna erbjuda folk mer frihet eftersom resenärer kommer att kunna arbeta från flygplanet.

– Det är en intressant förändring för resebranschen och EU är först ut med att tillåta den här typen av användning av 5G-nätet under flygresor, säger Per Christiansen.

64 procent tjuvlyssnar på andras telefonsamtal

Åsikterna kring det nya EU-beslutet skiljer sig dock och Momondo har undersökt hur svenskarna ställer sig till det.

• 88 procent av svenskarna anser att det är viktigt att få en tyst och lugn flygresa.

• 73 procent kan tänka sig att boka ett flyg som erbjuder en samtalsfri zon.

• 64 procent erkänner att de sannolikt tjuvlyssnar på andra människors telefonsamtal på allmänna platser - så det gäller att se upp med vad du säger i telefon under flygresan.

• 33 procent av svenskarna är positiva till det nya beslutet att tillåta 5G-nät och anser inte att användningen bör begränsas under flygresor. Ungefär lika stor andel, 35 procent, välkomnar förändringen men tycker att det bör begränsas någorlunda, exempelvis genom att ha “tysta timmar”.

• 17 procent är negativa till förändringen, men svarar att beslutet inte kommer att påverka deras reseplaner.

• 4 procent uppger dock att de kommer undvika flyg som tillåter användning av telefonen enligt den nya EU-lagen.

Eftersom statistiken skiljer sig föreslår Christiansen att flygbolagen överväger att implementera begränsningar av 5G till viss del, för att bättre kunna möta olika passagerares behov.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!