Så skyndar du på din jetlag.
Så skyndar du på din jetlag. - Foto: Johan Nilsson/TT/Pexels

Superknepet: Så blir du av med din jetlag snabbare

När man byter tidzon kan det hända att man känner sig jetlaged och trött. Nu har forskare hittat ett knep som ska göra att du blir av med din jetlag snabbare.


När man flyger längre sträckor och kommer fram i en ny tidszon så kan man känna sig trött och ur fas. Jetlag kommer när kroppen fått en störning i sitt sömnschema, på grund av att den utsatts för en ny dygnsrytm och tidszon.

Jetlag är när kroppens dygnsrytm rubbas

Det brukar ta ett par dagar innan kroppen har hittat en ny dygnsrytm och är helt återställd från sin jetlag. För en som inte är bortrest så många dagar kan några dagars jetlag förstöra hela semestern. Nu har Amerikanska forskare vid Northwestern University hittat en metod som sägs ta en ur sin jetlag snabbare, vilket Illustrerad vetenskap var först att rapportera om.

Så tar du dig snabbare ur din jetlag

De menar att om man nollställer kroppens dygnsrytm så hittar den lättare till en ny. Efter att forskarna modellerat med den mänskliga dygnsrytmen kom de fram till att både mat och solljus är viktiga faktorer för att bli av med sin jetlag snabbare.

Resultatet i undersökningen visade att man kunde vänja kroppen med en ny dygnsrytm relativt fort om man åt en stor måltid på morgonen i tre dagar i den nya tidszonen samt promenerade i solljus. 

Enligt studien var det värsta man kunde göra jetlag att vägra anpassa sig till den nya tidszonen och lägga sig mitt på dagen, skriver Illustrerad vetenskap.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!