TV-kocken ger tips på hur man minskar matsvinn.
TV-kocken ger tips på hur man minskar matsvinn. - Foto: Fredrik Sandberg /TT/Stella Pictures

TV-kockens 6 bästa tips på hur man undviker matsvinn: "Rent slöseri"

Enligt en undersökning av HelloFresh och Censuswide så slänger svenska hushåll en femtedel av den mat de köper. Nu delar TV-kocken Paul Svensson med sig av sin sex bästa knep för att minska matsvinnet.


Enligt en undersökning som HelloFresh och Censuswide gjort så slängs en femtedel av all mat som svenska hushåll köper in. Matsvinnet är inte bara dåligt för miljön, men också kostsamt för plånboken.

Men TV-kocken Paul Svensson har sex tips på hur man undviker matsvinnet och på så sätt sparar mer pengar. I ett pressmeddelande säger han att det inte finns något lättare sätt att bli mer klimatsmart än att sluta slänga massa mat.

– Det finns nog inget lättare sätt att bli mer klimatsmart än att sluta slänga mat. Oavsett vad det är eller hur råvaran är producerad så slänger man alla leds resurspåverkan när man släpper något i soptunnan. Det är rent slöseri med både naturens och egna tillgångar, säger kocken Paul Svensson i ett pressmeddelande.

Sex tip på hur du undviker matsvinn

1. Organisera smart i kylskåpet

Ett kylskåp är olika kallt, vilket kan påverka livsmedlets hållbarhet. Kylskåpsdörren är till exempel varmast och där bör livsmedel som har lång hållbarhet vara eller mat som man äter upp fort.

2. Planera måltider

Att planera en meny för veckan minskar matsvinnet. Då vet man från början vad som behöver köpas in och vilka varor du redan har hemma.

3. Köp mat oftare

Att köpa stora förpackningar kan bidra till matsvinnet, eftersom maten ofta hinner bli dålig innan man hinner äter upp allt.

4. Använd dina sinnen

Man bör inte stirra sig blind på bäst-före datumet utan smaka och lukta innan man slänger något som gått ut.

5. Frys in mat

Att laga ett storkok och sedan frysa in maten i portioner är ett bra sätt att minska matsvinnet.

6. Använd alla delar

Ibland så blir det rester kvar när man lagar saker efter recept. Men våga vara kreativ och gör något med det som finns kvar, kanske en omelett, wok eller smoothie.

/
Mat
Relaterat
Därför får gästerna på en kunglig middag ALLTID Wasaknäcke på sin servett
Kanske har ni lagt märke till att det alltid står en äggkopp i guld vid drottning Silvia och kung Carl XVI Gustafs tallrikar när det bjuds på kunglig middag. Men det är inte det enda som sticker ut. Något som alla gäster möts av på en kungamiddag är nämligen en skiva knäckebröd från Wasa.
Stjärnkockens blindtest – det här är den ABSOLUT bästa färdigköpta bearnaisesåsen
När solen tittar fram åker grillen ut. Och vad passar bättre än en riktigt smarrig bearnaise till det som står och ryker ovanför kolen? Stjärnkocken Tommy Myllymäki har gjort ett blindtest där han testar bearnaiser och korar vinnarsåsen.
Menyn avslöjad – det åt gästerna på Melinda Jacobs och E-Types bröllop
Melinda Jacobs och Martin "E-Type" Erikson gifte sig under pompa och ståt den 16 september i Vadstena. Självklart bjöds gästerna även på en middag utöver det vanliga – nu har menyn från kvällen avslöjats...
Därför äter svenska stjärnkocken Tareq Taylor hundmat
När svenska stjärnkocken Tareq Taylor gästade "Robins" kom han med ett något oväntat avslöjande – han äter nämligen hundmat. "Vissa är toppen", säger köksmästaren.
Kocken Erik Videgårds käke gick av – mitt under resan: "Djävulskt ont"
Erik Videgård lagar titt som tätt mat i tv och har genom åren släppt flera kokböcker samtidigt som han drivit ett helt gäng restauranger. Men hur mycket vet du egentligen om kockens liv utanför tv-rutan? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Videgård.
Stjärnkocken styckade upp sin pojkvän – dumpade kroppsdelarna på soptippar
Den kände kocken från Youtube, Daniel Sancho Bronchalo, har erkänt mordet på sin pojkvän. Han ska ha styckat upp honom och försökt gömma delarna på flera olika soptippar.
Senaste nytt

Grodor kämpar för överlevnad: "Klimatfångar"

Lite uppåt på Asienbörserna

Det var lite uppåt på ledande Asienbörser på torsdagen efter några timmars inledande handel.

Kraftig brand i flerbostadshus i Ringarum

1 timme sedan
En kraftig brand bröt ut i ett flerbostadshus med omkring nio lägenheter i Ringarum i Valdemarsviks kommun under natten till torsdagen.

Förtvivlad älgjägare: Jag sköt häst

2 timmar sedan
När ett stort brunt djur dök upp tvekade inte älgjägaren. Han sköt, och djuret föll dött ned. Men det visade sig vara en förrymd häst, och jägaren är djupt ångerfull.

Biden oroad för Ukrainastödet

2 timmar sedan
Det är inte bara EU och Ukraina som undrar hur USA:s omfattande stöd till Ukraina kommer att påverkas efter röran som uppstått efter det representanthuset avsatt sin egen talman. Ja, det oroar mig, säger USA:s president Joe Biden till reportrar om kongresskaoset och vad det kan betyda för Ukrainastödet.

Flyger extremhögt – undviker överhettning

2 timmar sedan
Hittills har ingen kunnat förklara varför vissa långflyttande fåglar söker sig till extrema höjder – fem till åtta kilometer upp i luften. Men nu tror sig svenska forskare ha löst gåtan.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.