TV-kocken ger tips på hur man minskar matsvinn.
TV-kocken ger tips på hur man minskar matsvinn. - Foto: Fredrik Sandberg /TT/Stella Pictures

TV-kockens 6 bästa tips på hur man undviker matsvinn: "Rent slöseri"

Enligt en undersökning av HelloFresh och Censuswide så slänger svenska hushåll en femtedel av den mat de köper. Nu delar TV-kocken Paul Svensson med sig av sin sex bästa knep för att minska matsvinnet.


Enligt en undersökning som HelloFresh och Censuswide gjort så slängs en femtedel av all mat som svenska hushåll köper in. Matsvinnet är inte bara dåligt för miljön, men också kostsamt för plånboken.

Men TV-kocken Paul Svensson har sex tips på hur man undviker matsvinnet och på så sätt sparar mer pengar. I ett pressmeddelande säger han att det inte finns något lättare sätt att bli mer klimatsmart än att sluta slänga massa mat.

– Det finns nog inget lättare sätt att bli mer klimatsmart än att sluta slänga mat. Oavsett vad det är eller hur råvaran är producerad så slänger man alla leds resurspåverkan när man släpper något i soptunnan. Det är rent slöseri med både naturens och egna tillgångar, säger kocken Paul Svensson i ett pressmeddelande.

Sex tip på hur du undviker matsvinn

1. Organisera smart i kylskåpet

Ett kylskåp är olika kallt, vilket kan påverka livsmedlets hållbarhet. Kylskåpsdörren är till exempel varmast och där bör livsmedel som har lång hållbarhet vara eller mat som man äter upp fort.

2. Planera måltider

Att planera en meny för veckan minskar matsvinnet. Då vet man från början vad som behöver köpas in och vilka varor du redan har hemma.

3. Köp mat oftare

Att köpa stora förpackningar kan bidra till matsvinnet, eftersom maten ofta hinner bli dålig innan man hinner äter upp allt.

4. Använd dina sinnen

Man bör inte stirra sig blind på bäst-före datumet utan smaka och lukta innan man slänger något som gått ut.

5. Frys in mat

Att laga ett storkok och sedan frysa in maten i portioner är ett bra sätt att minska matsvinnet.

6. Använd alla delar

Ibland så blir det rester kvar när man lagar saker efter recept. Men våga vara kreativ och gör något med det som finns kvar, kanske en omelett, wok eller smoothie.

/
Mat
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!