Covid-19.
Covid-19. - Foto: Melissa Phillip/TT

Lågt IQ påverkade vaccinationsgraden av corona – fler intelligenta personer vaccinerades

Forskare vid Uppsala Universitet har gjort en undersökning där de utforskar sambandet mellan intelligens och vaccinationsgraden. De kom fram till att fler personer med högre IQ vaccinerade sig mot viruset.


Forskare vid Uppsala Universitet har forskat på om det finns något samband mellan intelligens och vaccinationsgraden. Resultatet av undersökningen visade sig bli positiv, vilket TV4 Nyheterna var först att rapportera om.

Undersökningen visade att människor med lägre intelligens inte vaccinerade sig i samma utsträckning som människor med högre intelligens.

Människor med lägre intelligens dog i högre utsträckning av covid-19

Sedan tidigare ska man, enligt Oscar Erixson forskare i nationalekonomi vid Uppsala universitet, ha sett att människor med en lägre kognitiv förmåga blev sjukare av viruset och dog i högre utsträckning än människor med högre intelligens. Men nu vet man även att mindre intelligenta personer inte vaccinerade sig i samma utsträckning.

– Intelligens har visat sig vara en väldig bestämningsfaktor, säger Oscar Erixson till TV4 Nyheterna.

Människor med högre utbildning tenderar att vara friskare

Enligt forskarna ska det i grunden handla om socioekonomiska ojämlikheter och hälsa i stort i samhället. 

– Folk med högre utbildning och högre inkomster tenderar att leva längre och vara friskare under livet. En högre kognitiva förmåga är förknippat med högre socioekonomisk status, säger Oscar Erixson till TV4 Nyheterna.

Högt IQ och vaccinationsgraden kopplas ihop

Totalt hade forskarna intelligenstest på 750 000 män och 3 000 kvinnor mellan åldrarna 42 och 59 år. Testerna hämtade de från mönstringen vid värnplikten och länkades med Folkhälsomyndighetens vaccinationsstatistik. Testerna visade tydligt att det fanns en koppling mellan intelligens och covidvaccinering, skriver TV4 Nyheterna.

– Det kan vid första anblick ses som ett väldigt nedslående resultat. Men intelligens har visat sig vara en väldig bestämningsfaktor för covidsjukdom, säger han till TV4 Nyheterna.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!