Det är viktigt att hundar har reflex när det är mörkt.
Det är viktigt att hundar har reflex när det är mörkt. - Foto: Pressbild Arken Zoo/Pexels

5 saker att tänka på när du väljer reflex till din hund – enligt experten

Över 30 procent av Sveriges hundägare använder inte reflex på sin hund. Här är fem viktiga saker att tänka på när du väljer reflex till din hund, enligt Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.


Enligt Husdjursbarometern, som är en undersökning som Arken Zoo gör varje år, är det över 30 procent av Sveriges hundägare som inte använder reflex på sin hund. Att inte ha reflex på sin hund när man går ut och det är mörkt kan bli farligt.

Så ska du tänka när du väljer reflex till din hund

Arken Zoo menar att man kan förebygga olyckor om man sätter på sin hund en reflex. Men det finns en hel del saker man ska tänka på när man väljer en reflex till sin hund. Därför har Nyheter24 varit i kontakt med Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo, som är expert på ämnet.

– Jag skulle fundera på storlek på hunden, har den lång eller kort päls samt om ni oftast promenerar på en bilväg eller gångväg.

Det praktiska före det estetiska

Sarah Frelin Ekvall säger även att en hund med mycket päls syns bättre med hjälp av en reflexväst än bara ett halsband.

– Det praktiska bör gå före det estetiska – reflexen skall synas på långt håll hellre än att se bra ut på nära håll, säger Sarah Frelin Ekvall till Nyheter24.

Enligt Arken Zoo gör en bra reflex att man syns på upp till 140 meters avstånd när reflexen träffas av strålkastarljuset. Går man utan reflex syns man bara på mellan 20 och 30 meters håll. Hon poängterar även att reflexer är en färskvara.

– Om du tänkt använda förra årets reflex är det därför viktigt att du först testar att den fortfarande fungerar. Håll den gamla reflexen bredvid en ny i ett mörkt rum och lys på reflexerna med cirka fyra meters avstånd. Lyser den gamla sämre än den nya? Då är det dags att byta ut den, säger Sarah Frelin Ekvall till Nyheter24.

Fem saker att tänka på med reflexer för hundar

  • Det praktiska går före det estetiska
  • Jämför kvalitén på olika reflexer
  • Reflexer är en färskvara så byt ut dem med jämna mellanrum
  • Testa en reflexväst, hundar med mycket päls syns bättre då
  • Kom ihåg att både du själv och hunden bör använda reflex
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!