Söndag 26 Jun
Stockholm

De prioriteras om Sveriges elnät slås ut – tvingas ransonera

Vad händer om Sverige elnät slås ut?
I SVT-programmet “Samhällskollaps” simuleras vad som skulle hända om delar av Sveriges elnät slås ut av en solstorm. Foto: Johan Nilsson/TT och Janerik Henriksson/TT

I SVT-programmet “Samhällskollaps” simuleras vad som skulle hända om delar av Sveriges elnät slås ut av en solstorm. En sådan allvarlig situation skulle göra att Svenska kraftnät tvingas ransonera ut el, och hushållen kommer inte prioriteras högst.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I SVT:s program “Samhällskollaps” testas Sveriges beredskap genom simuleringar av olika samhällskriser. I onsdagens avsnitt simuleras ett scenario där jorden träffas av en kraftig solstorm. 

En solstorm är när solen får kraftiga energiutbrott bestående av laddade partiklar eller strålning. En sådan storm kan påverka jorden. 

Det händer som Sveriges elnät slås ut vid en solstorm

I programmet simuleras just en ovanligt kraftig solstorm, som gör att stora delar av Sveriges elnät slås ut. 

– Det är en mardröm men också något vi hela tiden lever med, att storstörningar kan inträffa. Det har inträffat ungefär var tjugonde år om man tittar historiskt, säger Svenska kraftnäts driftschef Pontus de Maré.

Tvingas ransonera ut el

Vid en sådan kraftig solstorm skulle Svenska kraftnät, systemansvarig myndighet för elförsörjningen i Sverige, tvingas ransonera ut el via så kallad roterande bortkoppling, förklarar SVT. 

– Vi begränsar hur mycket man får ta ut på regionnäten, säger Pontus de Maré i programmet. 

Men vid en elnätskollaps kommer inte hushållens prioriteras allra högst. Akutvård, transporter och sophantering hamnar högre upp på listan. 

Elnäten måste startas successivt

På exempelvis sjukhus, och många andra samhällsviktiga verksamheter, finns reservaggregat som går igång om strömmen stryps. Enligt MSB:s rekommendation ska dessa klara av att försörja sjukhuset i tre dygn. 

När elnäten sedan ska startas igång igen efter ett stort strömavbrott måste den startas successivt. Det kan ta tre till fyra dagar innan man får igång stamnätet igen efter en sådan händelse, enligt Pontus de Maré. 

LISTA: Energimyndighetens prioriteringsordning vid elbrist

1. Polis, brandkår och akutvård 

2. Vatten, avlopp och drivmedel 

3. Primärvård och läkemedel 

4. Transporter och livsmedel 

5. Industrier och verkstäder 

6. Sophantering 

7. Museum 

8. Hushåll och små företag

Källa: SVT/Samhällskollaps

/
El
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.