Man behöver professionell hjälp för att klara av ett vägglusangrepp.
Man behöver professionell hjälp för att klara av ett vägglusangrepp. - Foto: Robin Haldert/TT/Anders Wiklund

Därför får inte alla gratis sanering av vägglöss – reglerna att ha koll på

Det pågår ett stort vägglusangrepp i Frankrike, och under förra veckan hittades en vägglus i Stockholms tunnelbana. Nyheter24 har pratat med juristen Fredrik Aldmo om vilka som har rätt till gratis sanering av vägglöss i Sverige.


Den senaste tiden har det pratats mycket om vägglöss i Frankrikes tunnelbana. Under förra veckan upptäcktes en vägglus även i Stockholms tunnelbana med hjälp av en sökinsats med hund, vilket Nyheter24 skrivit mer om.

Vägglöss är inget som man kan få in i sitt hem från naturen. De följer antingen med i resväskan när man har varit ute och rest eller så kan de gömma sig i begagnade möbler, och på så sätt ta sig in i ditt hem.

Så blir du av med vägglöss

Vägglöss kan bitas, vilket orsakar bett som kan klia och i värsta fall ge en allergisk reaktion. Det finns ingen enkel lösning på hur man blir av med vägglöss. Det behövs professionell hjälp för att klara av ett angrepp, enligt Anticimex.

Saneringen av en bostad kan vara kostsam och man kan behöva hitta ett alternativt boende under tiden ens hem saneras.

Då får du gratis sanering av vägglöss

Nyheter24 har pratat med Fredrik Aldmo, jurist och expert inom fastighetsrätt på Familjens Jurist, om vem som egentligen ska stå för en sanering när en fastighet drabbats av vägglöss.

– Bor du i hyresrätt är det värden som ska sanera och bor du i bostadsrätt är det föreningen som ska sanera. Skulle din bostadsrättsförening inte ta tag i problemet har du rätt att sanera och kräva att föreningen står för kostnaden, säger Fredrik Aldmo till Nyheter24.

Han uppmanar även alla att kontakta sitt försäkringsbolag så snart problemet uppdagas. Villkoren kan nämligen skilja sig åt lite så det är viktigt att kolla upp vad som gäller specifikt för dig och din bostad.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!