Vägglöss har hittats i Stockholms tunnelbana.
Vägglöss har hittats i Stockholms tunnelbana. - Foto: Hasse Holmberg & Anders Wiklund/TT

Äckliga upptäckten: Krypande vägglus i Stockholms tunnelbana

Den senaste tidens spridning av vägglöss i europeiska tunnelbanor verkar ha tagit sig till Sverige och Stockholms tunnelbanesystem.


Den senaste tiden har flera länder rapporterat att vägglöss invaderat lokaltrafiken. I länder som Storbritannien och Spanien, men framför allt Frankrike, har man sett en kraftig ökning av skadedjuret på bussar, tåg och andra offentliga miljöer. 

Så blir du enkelt av med vägglöss i madrassen

Vägglöss invaderar Paris kollektivtrafik

Mängder av videos har publicerats på sociala medier där vägglöss syns krypa över säten i tunnelbanetåg, på flygplatsen Paris-Charles de Gaulle, biografer och till och med på sjukhus i Frankrike, där problemen upplevts som värst. 

I kommentarsfältet till en video på sociala medie-plattformen Tiktok har reaktionerna inte låtit vänta på sig. 

"Städa på natten och gör säten i plast och läder", är en persons åsikt. 

"Varför skapar Gud sådana blodsugande parasiter. De är värre än mygg", skriver en annan.

En tredje person upplever en krypande känsla bara av att se videon. 

Foto: Skärmavbild Tiktok/alienpauper


Den franska regeringen har vidtagit ansträngningar för att få bukt med problemen. På plattformen X, tidigare Twitter, har transportministern Clement Beaune meddelat att man kommer vidta åtgärder för att garantera tryggheten för resenärer.

"Jag kommer att samla transportoperatörer nästa vecka för att ge information om de åtgärder som vidtagits och agera mer för att hjälpa resenärerna. För att lugna och skydda.", skrev han på plattformen i slutet av september.

Har du kryp i skafferiet? Så blir du enkelt av med dem

Utslag i svenska tunnelbanan

Tidigare i veckan gjordes ett skräckfynd i Stockholms tunnelbana. Under en inspektion kunde man, med hjälp av en lushund, lokalisera ett säte som gav utslag på lusfynd.

När Nyheter24 når Anticimex betonar man dock att man har läget under kontroll och att upptäckten av vägglusen i den svenska kollektivtrafiken följs upp.

– Vi har ingen spridning, utan det var ett enskilt fall och det är kontroll på situationen, säger My Edlund, pressansvarig hos Anticimex och tillägger: 

– Vi ser inte alls samma trend som i till exempel Paris utan i Sverige ser vi snarare en minskning i antalet saneringar av vägglöss. 

Trots den kontroll man har över situationen kommer inspektioner fortsatt genomföras på flera tåg och bolag, bland annat MTR, något Aftonbladet rapporterat om.

Farliga missen du gör när du städar

Antalet saneringar hos Anticimex minskar

I ett pressmeddelande har Anticimex låtit meddela att antalet saneringar av vägglöss minskat med tio procent under 2023, jämfört med 2022. Sedan den 1 januari till 6 oktober 2023 genomfördes 7 325 sanieringar, jämfört med 8 105 under samma period 2022. 

I pressmeddelandet uttalar sig Anticimex biolog och skadedjursexpert, Thomas Persson Vinnersten, om vad minskningen kan bero på. 

– Vi tror att minskningen av problemen dels beror på ett minskat resande efter pandemin, dels på en ökad medvetenhet om vägglöss.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!