Genrebilder.
Genrebilder. - Foto: Jonas Dagson/Janerik Henriksson/TT

86-årig blind man lämnades på gata efter sjukresa – blev påkörd av bil: "Jävla smäll"

En 86-årig blind man åkte med en sjuktransport och blev avsläppt på en mörk gata. Det ledde till att han försökte ta sig hem själv, men blev istället påkörd av en bil.


En svårt synskadad 86-årig man hade åkt en sjukresa med Värmlandstrafik hem från ett besök på akuten. Chauffören på sjuktransporten hade fått tydliga direktiv om att mannen skulle ledsagas ända in i hemmet, på grund av sin synskada.

Mannen var helt blind på ena ögat och kunde bara se upp till 20 procent på det andra, berättar mannens son för Nya Wermlands Tidning, som var fört att rapportera om händelsen.

Mannen blev avsläppt på mörk gata

Men istället för att få hjälp hem blev den 86-årige mannen avsläppt på en mörk gata i närheten av sin bostad. 

Mannen försökte ta sig hem på egen hand, men på grund av sin svåra synskada så irrade han sig iväg. Mannen råkade istället hamna på Hammaröleden, som är en trafikerad väg. På Hammaröleden blev den synskadade 86-åringen påkörd av en bil.

– Han är väldigt svårt skadad och läget har varit kritiskt. Det får inte gå till så här, säger den synskadade 86-åringens son till Nya Wermlands Tidning.

Chauffören visste att mannen behövde hjälp

Servicetrafikchefen bekräftar för Nya Wermlands Tidning att chauffören för sjuktransporten hade fått information om mannens tillstånd och att han skulle ledas ända in till hemmet.

– Jag kan bekräfta att föraren hade information om vilket behov kunden hade. Det är sådant som går ut i den så kallade körordern. Kunden skulle lämnas inne, eller följas in, det är den information vi har, säger Anders Wahlén, servicetrafikchef på Region Värmland till Nya Wermlands Tidning.

Nu ifrågasätts det hur regionledningen hanterar patientsäkerheten. Och de anhöriga är mycket kritiska hur Värmlandstrafiks sjukresa fungerar.

Servicetrafikchef Anders Wahlén uppger för Nya Wermlands Tidning att alla som kör sjukresor är certifierade och har fått en utbildning.

Mannen vårdas med svåra skador

Mannen vårdas fortfarande på sjukhus med svåra skador. Han har bland annat fått flera frakturer, skadat ryggen och vridit knät ur led, skriver Nya Wermlands Tidning.

– Det har varit kritiskt och det var inte säkert att han skulle överleva. Nu är det fortfarande allvarligt, men stabilt, säger den synskadade 86-åringens son till Nya Wermlands Tidning och fortsätter:

– Det har varit en jävla smäll så han hade tur som klarade sig.

Olyckan är rubricerad som vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada, skriver Nya Wermlands Tidning.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!