Från arbetslös till al-Qaidas andreman

- 16/10/2008, 17:41 -

Advokat Abdel-Hay Alami: Jag tvivlar på att han ingick i al-Qaidas ledning.

Amerikanerna har gett sin bild av svenskmarockanen - han skall ha varit al-qaidas andreman. Nyheter24 presenterade i går en bild av Abu Qaswarah som en förföljd andra klassens medborgare. Den bild han själv presenterade.

Det finns självklart många frågor kring den dödade 43-årige Abu Qaswarah. Abdel-Hay Alami, som var Abu Qaswarahs advokat under ett gripande 2004 i samband med Madridattentatet, frågar sig hur 43-åringen kunde gå från att vara arbetslös till att bli al-Qaidas andreman.

– Uppgifterna om att han skulle ingå i ledningen för den värsta terrorgruppen har jag svårt att tro. Han var inte kvalificerad för sådant kunnande, han saknade utbildning, talade enkel arabiska och var inte beläst, säger Abdel-Hay Alami till SvD.se.

Advokat Abdel-Hay Alami är förvånad över att Säpo i dag säger att Abu Qaswarah ska ha förekommit i flera svenska förundersökningar. Enligt Abdel-Hay handlade det bara om Madridattentatet och när Säpo säger att man har väldigt mycket uppgifter om Abu Qaswarah, kallar han dem vårdslösa.

– Om Säpo haft all denna kunskap och sedan ändå inte gjort något. Det är häpnadsväckande om Säpo känt till det man säger sig ha känt till. Hade man haft bevis skulle man ha låtit pröva det rättsligt, säger Abdel-Hay Alami, skriver DN.

Skrivet av: