"Jag har inte stridit med al-Qaida"

- 15/10/2008, 22:24 -

Förföljda Abu Qaswarah kände sig som en andra klassens medborgare.

Bilden av den dödade al-Qaidaledaren Abu Qaswarah, som nu sprids i medier över hela världen, är en helt annan än den han själv presenterade.

Abu Qaswarah var svensk medborgare sedan 1993. Han var gift med en svensk kvinna och de har fem barn tillsammans. Han har haft flera jobb i Sverige, bland annat som personlig assistent åt en liten handikappad pojke. För svensk media berättade han att han blivit förföljd av poliser i flera länder.

– Säpo har förföljt mig i tio år. Det känns som om jag är en andra klassens medborgare. Min frihet är beskuren och min religionsfrihet är indirekt begränsad av Säpo. En muslim i Sverige behöver Säpos godkännande för sin tro, sa han till DN under en intervju 2004.

I Sverige kunde polisen kalla in honom bara för att tala om att de höll ögonen på honom. Enligt honom själv var han inte politiskt aktiv eller medlem i några politiska organisationer. Ändå hade poliser en i natt Köpenhamn stormat hans kompis hem och gripit honom. Han skulle då varit inblandad i Madridattentatet.

2003 efterlystes han av Interpool då marockanska myndigheter ville få honom utlämnad. Denna gång skulle han ha försökt starta en "kriminell organisation för att förbereda och samla in pengar till terrordåd". Men marockos regeringen kom med för vaga argument.

Att han reste till andra länder var enligt Abu för att kunna leva som muslim.

- Jag vill leva som muslim. Jag har inte försökt dölja att jag bott i Afghanistan. Men jag har inget att göra med al-Qaida. Jag har inte stridit för al-Qaida, sa Abu till DN.

En svensk förundersökning som gjordes mot Abu Qaswarah 2004 lades ner. I Sverige var han då inte misstänkt för något brott.

Skrivet av: