EU godkänner nytt mediastöd
EU–kommissionen godkänner det nya svenska mediastödet. - Foto: Janerik Henriksson/TT, Unsplash

Skarp kritik mot försenade mediestödet: "Stressande"

EU-kommissionen har nyligen godkänt Sveriges nya mediestöd, vilket planeras träda i kraft vid årsskiftet. Trots detta uttrycker branschen oro, särskilt gällande förseningar och oklarheter kring de nya reglerna och stödets tillämpning.


EU-kommissionens godkännande

EU-kommissionen har godkänt de svenska planerna på ett nytt mediestöd, som är tänkt att träda i kraft vid årsskiftet, rapporterar TT. Detta stöd är av stor vikt för många tidningar och medieföretag i Sverige, och det har krävts godkännande från EU för att säkerställa att det överensstämmer med konkurrenslagarna. 

Kommissionen ansåg att stödet är nödvändigt och lämpligt för att främja utvecklingen inom mediesektorn och bevara mediepluralismen.

Branschens reaktioner

Trots EU:s godkännande råder det en viss osäkerhet och kritik inom branschen, särskilt kring tidsplanen och reglerna för mediestödet. Thomas Matsson, Senior Advisor för Bonnier News, som leder arbetsgruppen för mediestödet hos Tidningsutgivarna, uttrycker en grundläggande positiv inställning till stödet men kritiserar de långdragna processerna till TT. 

Han betonar det problematiska i att regeringens beslut om förordningen för mediestödet ännu inte har fattats, vilket skapar osäkerhet om vilka regler som gäller.

Påverkan på mindre mediahus

Stora mediekoncerner som Schibsted, Bonnier, NTM och Stampen förväntas klara av förseningen menar Matsson, men för mindre oberoende mediehus kan osäkerheten kring stödet skapa stor stress:

– Naturligtvis så kommer (stora koncerner som) Schibsted, Bonnier, NTM och Stampen att klara den här förseningen. Men för mindre fristående oberoende mediehus är det väldigt stressande tror jag, att inte veta om jag är mottagare av det här stödet, och när man i så fall kommer att få pengarna som politiken tycker att man behöver och har rätt till.

Tankesmedjan Tiden har i en rapport varnat för att det nya mediestödet kan leda till konsekvenser som nedläggningar, minskad mediemångfald, ökad ägarkoncentration och en högre tröskel för lansering av nya medier.

Mediestödets mål och struktur

Enligt den nya lagen, som beslutades av regeringen den 15 november 2023 och som träder i kraft den 1 januari 2024, är mediestödets syfte att stärka demokratin genom att främja allmänhetens tillgång till oberoende nyhetsförmedling av hög kvalitet, med särskilt fokus på lokal och regional nyhetsförmedling. 

Enligt myndigheten för press, radio och TV omfattar stödet:

  • Allmänt redaktionsstöd.
  • Utökat redaktionsstöd.
  • Distributionsstöd.
  • Övergångsstöd för tidningar som haft driftsstöd.
  • Stöd för tidningsdistribution vid varannandagsutdelning av post.

Det nya mediestödet är teknik-neutralt och inkluderar dagspress, webb-tidningar och gratistidningar.

Framtida ansökningsprocess

Myndigheten för press, radio och tv har skickat ett utkast till föreskrifter för det nya mediestödet på remiss till berörda aktörer. Målet är att öppna en första ansökningsomgång i början av 2024, med förhoppningen om att kunna fatta beslut om stöd och genomföra utbetalningar i april 2024.

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!