Onsdag 17 januari åker Marcus Wandt till rymdstationen ISS.
Onsdag 17 januari åker Marcus Wandt till rymdstationen ISS. - Foto: Pontus Lundahl/TT Vilhelm Stokstad/TT

Listan: Det tar svenske astronauten Marcus Wandt med sig till rymden

Imorgon är det dags för den svenske astronauten Marcus Wandt att börja sin resa mot den internationella rymdstationen ISS. Det är många som undrar: Vad ska Wandt ta med sig upp i rymden?


Med krav på en naturutbildning, piloterfarenhet och en oräddhet för rymden är astronaut ett minst sagt ovanligt yrkesval. En som däremot är redo att ta sig an utmaningen är astronauten Marcus Wandt, 42, som ska resa ut i till rymdstationen ISS för att bedriva forskning om tyngdlöshet. Han blir därmed den tredje svensken i rymden, efter Christer Fuglesang och Jessica Meir

Vad ska Marcus Wandt ta med sig på resan?

På en rymdresa är det strikta regler över vad som får följa med i resväskan. Astronauterna utgår från en lista som tydliggör vilka plagg som ska packas ner och hur länge dessa får användas. Trots de spartanska förhållningsreglerna har rymdfararna lyxen av att ta med sig några extra föremål, och Wandt är inget undantag. 

Inför uppskjutningen imorgon har han packat ner ett 20-tal prylar som påminner honom om livet hemma på jorden. När Wandt är tillbaka från rymdstationen efter den två veckor långa resan är planen att göra en turné till de platser som föremålen kommer från och återlämna dessa med ett rymdcertifikat. 

"Något som jag värnar om"

I ett pressmeddelande skriver Rymdstyrelsen vilka personliga saker Wandt tar med sig. I packningen hittar vi bland annat:

  • En flagga från Chalmers tekniska högskola, av anledningen att Wandt studerade till elektroteknikingenjör på skolan. 
  • En flagga från det svenska flygvapnet, eftersom Wandt också är utbildad stridspilot. 
  • En liten modell av flygplanet Saab 39 Gripen, som är flygplanet Wandt ofta flyger. 
  • En nummerlapp från Vasaloppet, eftersom han är uppvuxen i Mora och älskar skidåkning.
  • En ishockeypuck från Linköping Hockey-Club, i ära av Wandts hemstad.
  • Selma Lagerlöfs nobelmedalj. 

– Nobelmedaljen symboliserar vetenskapen och spridande av vetenskaplig kunskap. Eftersom Nobelpriset inrättades i Sverige står den också för svensk innovation och vetenskapligt engagemang. Det är något som jag värnar om och är stolt över, säger Wandt i ett klipp från Nasa som SVT rapporterat om. 

Undersökning av Marcus Wandt inför uppskjutningen i rymden. Foto: ESA/TT

Forskning i tyngdlöshet

Resan är ett samarbete mellan European Space Agency, Axiom Space, Space X, Nasa och Rymdstyrelsen. Under besöket på rymdstationen ska Wandt och hans tre kollegor utföra en mängd experiment i tyngdlöshet. Som försöksperson kommer Wandts värden att testas innan, under och efter vistelsen. Utöver detta kommer Wandt också utföra experiment om stamceller för Uppsala Universitet och ergonomi tillsammans med KTH. 

Wandt verkar förväntansfull och ser fram emot att raketen ska skjutas upp. 

– Inget skrämmer mig och jag känner mig inte orolig heller. Jag försöker bara påminna mig själv om att ta in allt och vara i nuet där uppe i rymden och inte bara fokusera på att samla in data, säger Wandt i Nasa-klippet. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!