Det finns flera saker du måste tänka på innan du bestämmer dig för att köpa hund, menar juristen Terese Holmquist.
Det finns flera saker du måste tänka på innan du bestämmer dig för att köpa hund, menar juristen Terese Holmquist. - Foto: Martina Holmberg/TT & Jon Eeg

Lagarna du måste känna till innan du köper hund – för att undvika problem

Planerar du att köpa hund? Då finns det flera lagar och regler du måste känna till för att inte få problem efteråt, menar juristen Terese Holmquist.
– Man bör läsa på, säger hon till Nyheter24.


Går du i tankar på att skaffa en familjemedlem i form av en gosig pälskling? Att skaffa vovve är vanligt och årligen får tusentals hundar nya hem i Sverige.

Det är däremot viktigt att veta vad man ger sig in på när man bestämt sig för att införskaffa en hund. 

Gör ALDRIG det här mot din hund – 6 saker som gör din vovve deprimerad

Lagar och regler du måste känna till – när du köper hund

Det finns nämligen flera skyldigheter du som köpare har, det menar juristen Terese Holmquist som arbetar med försäkrings- och avtalsrätt, samt driver upplysningssajten djuridik.se.

I en intervju med Nyheter24 berättar hon vad du som privatperson måste ha i åtanke inför hundköpet.

– När man köper en hund från en privatperson gäller i första hand det avtal som köparen och säljaren har kommit överens om. Om det inte finns ett tydligt avtal gäller köplagen, säger hon och fortsätter: 

– Vid fel på djuret, till exempel om det har egenskaper som inte stämmer överens med avtalet eller om säljaren inte informerat om allvarliga fel, kan du reklamera. 

I händelse av att det skulle vara aktuellt med en reklamation av husdjuret behöver du påtala för säljaren att det inte är i avtalsenligt skick. Då kan du istället begära att säljaren åtgärdar felet, frågar efter prisavdrag, begära ett nytt djur eller helt enkelt ber att få häva köpet.

Ålderstecken hos hunden att ha koll på – enligt veterinären: "Underliggande sjukdom"

Juristen: Då gäller konsumentköpslagen

Lika viktigt som det är att vara på det klara med vad som gäller för dig som kund är det viktigt att förstå säljarens roll vid en affär. Holmquist förklarar att du behöver vara införstådd med att en säljare ses som en näringsidkare om hen säljer hundar vid mer än något enstaka tillfälle, även om personen själv ser det som en hobby. Då träder nämligen andra lagar in i bilden, som kan hjälpa dig vid eventuella problem.

– Om så är fallet gäller konsumentköplagen istället för köplagen, och reglerna i konsumentköplagen kan man inte avtala bort såsom man kan när det gäller köp mellan privatpersoner, förklarar Terese Holmquist för Nyheter24.

Från billigast till dyrast – så mycket är rimligt att betala för olika hundraser

"Det är viktigt att vara påläst"

Men bortom lagar och regler är det också viktigt att du läst på och tagit reda på all nödvändig information innan du bestämmer dig för att slå till. 

– Det är viktigt att vara påläst om olika rasegenskaper. Vissa raser är starkt präglade på olika beteenden som man som köpare inte ser som önskvärda, utan att det nödvändigtvis är ett fel på djuret. Man bör också läsa på om det finns särskilda rasbundna sjukdomar som olika raser kan ha utmaningar med och det gäller även blandraser beroende på vilka raser som blandats, förklarar hon.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!