Samnytts ansvariga utgivare döms för grovt förtal.
Samnytts ansvariga utgivare döms för grovt förtal. - Foto: Johan Nilsson/TT Fredrik Sandberg/TT

Samnytts ansvarige utgivare döms till fängelse

Mats Dagerlind, ansvarig utgivare för den högerpopulistiska nättidningen Samnytt, har dömts till en månads fängelse och 20 000 kronor i skadestånd för förtal och grovt förtal, rapporterar Expo.


Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind döms nu till fängelse för förtal och grovt förtal, rapporterar Expo. Dagerlind har i en rad artiklar publicerat uppgifter om den före detta ideella föreningen Näthatsgranskaren, som arbetade för att stoppa nät- och hatbrott på internet. Artiklarna har handlat om att beskriva personen som klandervärd och brottslig. Personen beskrivs också som en "vedervärdig människa".

Mats Dagerlind förnekar brott

Dagerlind döms nu av två fall av Stockholms tingsrätt för förtal och ett fall av grovt förtal, men förnekar själv brott. Han menar att personen som nämns är en makthavare som därmed ska granskas. Men domstolen slår fast att tre av formuleringarna i totalt fyra artiklar är att betrakta som förtal respektive grovt förtal.

Det är andra gången som Dagerlind döms för grovt förtal, efter att han 2022 publicerade en artikel som kallar en journalist på Dagens nyheter för "misstänkt jihadist".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!