Genrebilder på hundar.
Genrebilder på hundar. - Foto: Stina Stjernkvist/TT/Vilhelm Stokstad/TT

Ge ALDRIG detta till din hund – enligt veterinären

Catarina Eliasson, som är legitimerad veterinär på Agria, berättar i en intervju med Nyheter24 vad du aldrig ska mata din hund med om den svalt något olämpligt.


Hundar kan vara otroligt snabba med att glufsa i sig saker, både sådant de mår bra av och sådant som de egentligen inte borde äta.

Nyheter24 har tidigare skrivit om vad man som hundägare kan göra ens hund råkat få i sig något olämpligt.

Veterinärens varning – godiset som kan göra din hund sjuk

Det bör du göra om hunden svalt något olämpligt

Enligt Catarina Eliasson, som är legitimerad veterinär på Agria, bör man bland annat att man måste ta reda på vad det är för föremål och hur farligt det är. 

– Vid minsta osäkerhet, kontakta alltid en veterinär. Det finns även ofta bra rådgivning på nätet och i dag finns ju också möjligheten för djurägare att få snabb digital rådgivning som via Agria, sa Catarina Eliasson till Nyheter24 i en intervju.

Det ska du alltid göra om din hund ätit något konstigt – enligt veterinären

Foto: Maja Suslin/TT

Löser upp sig i tarmen

Nu delar Catarina Eliasson med sig av vad man absolut inte borde göra i ett sådant läge när ens hund svalt något olämpligt.

Vissa föremål är större än andra och vissa saker löser sig i magsäcken, medan andra kan passera och sätta stopp i tarmen.

– Föremål som fastnar i matstrupen kan ge farliga skador. Trådar och snören kan vara mycket farliga om tarmen trär upp sig på dem. Större mängder mörk choklad och lök är några exempel på förgiftningar vad som kan vara farliga för hundar, förklarar Catarina Eliasson för Nyheter24.

Storbritannien förbjuder kritiserad kamphund – för att skydda allmänheten

Så länge ska du vänta med att kontakta veterinären

Hur länge man bör vänta innan man söker hjälp beror helt på vad hunden har svalt.

– Vissa förgiftningar, såsom etylenglykol, kräver snabb åtgärd för att förhindra dödlig förgiftning. Handlar det om föremål kan man vilja få hunden att kräkas innan föremålet går ut i tarmen från magsäcken då stopp i tarmen kräver kirurgi.

Om man bara misstänker att det är något mindre giftigt eller skräp som hunden fått i sig kan det räcka med att bara hålla den under uppsikt. Men man bör alltid kontakta en veterinär för rådgivning först.

Det ska du aldrig ge din hund

Om hunden fått i sig något dåligt – bör man försöka få den att kräkas?

– Nej, det bör man inte själv göra, utan ta kontakt med veterinär som kan ge medel som gör att hunden kräks. Salt har tidigare ibland rekommenderats för att få en hund att kräkas, men dels misslyckas det ofta och dels riskerar man att saltförgifta sin hund.

Catarina Eliasson menar alltså att man aldrig bör försöka ge sin hund salt vid tillfällen de svalt något dåligt. 

– Utöver det rekommenderas inte alltid kräkning om det kan finnas misstanke om att det främmande föremålet kan fastna i matstrupen eller om det handlar om så kallade petroleumprodukter eller frätande medel, säger hon till Nyheter24.

Läs mer här:

Här är hundraserna som lever längst – ny studie

Det ska du aldrig göra mot din hund – enligt veterinären: "Gör ont"

Veterinären: Dessa fem hundraser skulle jag aldrig köpa

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!